Wall Street: Σε τροχιά ρεκόρ με ώθηση από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις

Σε θετικό έδαφος και “βλέποντας” νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με ώθηση από την απροσδόκητη αύξηση που κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, και με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα μήνυματα που έστειλε ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ κατά τη διήμερη κατάθεσή του στο Κογκρέσο για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η ζήτηση για αγαθά παρέμεινε ισχυρή τον Ιούνιο, με τις δαπάνες των Αμερικανών να στρέφονται στις υπηρεσίες, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι θα σημειώσουν νέα πτώση, της τάξης του 0,4%. Ωστόσο, οι ελλείψεις αυτοκινήτων, λόγω της παγκόσμιας υστέρησης στις προμήθειες ημιαγωγών, έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγή και έχουν πλήξει τις πωλήσεις οχημάτων.

Η αγορά αφομοιώνει επίσης την κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο που ολοκληρώθηκε χθες. Ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει.

Ο Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και “σήμα” ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αύξηση του πληθωρισμού αιφνιδίασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. “Πρόκειται για ένα σοκ που διαπερνά το σύστημα, συνδέεται με την επαναλειτουργία της οικονομίας και έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 2%. Ασφαλώς δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτό”, τόνισε ο Πάουελ.

Σε αντίστοιχο ύφος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αμερικανικό κρατικό ραδιοσταθμό National Public Radio την Πέμπτη, τόνισε ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός είναι μεταβατικός, “ωστόσο πρέπει να τον παρακολουθούμε παρά, πάρα πολύ προσεκτικά”.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 0,18% και κινείται πάνω από τις 35.000 μονάδες σε τροχιά νέου ιστορικού υψηλού. Ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,16%  πάνω από τις 4.360 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,22% πλησιάζοντας τις 14.600 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones προσθέτει 0,3% σημειώνοντας το τέταρτο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών, ο S&P 500 χάνει 0,2%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,1%, στην πρώτη αρνητική εβδομάδα και για τους δύοδείκτες στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η GameStop υποχώρησε κατά 0,48%, αφού η Netflix ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να προσθέσει video games στη βιβλιοθήκη του.

Στα εταιρικά νέα, αξιωματούχοι της κινεζικής κρατικής ασφάλειας και της αστυνομίας στάλθηκαν στα γραφεία της εισηγμένης στις ΗΠΑ Didi Global, στο πλαίσιο έρευνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το CNBC.

Επιπλέον, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο κολοσσός των ημιαγωγών Intel διερευνά μια συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής τσιπ Global Foundries έναντι περίπου 30 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα