Wall Street: Ο S&P 500 έκλεισε το χειρότερο εξάμηνό του από το 1970, στο -20,6% – Βαριές απώλειες και για Dow, Nasdaq

Το χειρότερο εξάμηνό της από άποψη απόδοσης εδώ και πάνω από μισό αιώνα ολοκλήρωσε την Πέμπτη η Wall Street, μέσα σε κλίμα “τέλειας καταιγίδας” πληθωριστικών πιέσεων, συσφικτικής νομισματικής πολιτικής από πλευράς κεντρικών τραπεζών, επιβράδυνσης στην Κίνα λόγω πανδημίας και επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία – σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό ο οποίος εντείνει τους φόβους για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 253,88 μονάδες ή 0,82%%, στις 30.775,43 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 28,53 μονάδων ή 0,75%, στις 3.790,30 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq “έχασε” 149,16 μονάδες ή 1,33%, στις 11.028,74.

Σε επίπεδο α’ εξαμήνου, ο Dow έχασε 15,3%, ο S&P 500 20,5%, ενώ o Nasdaq απώλεσε 29,5%.

Σε επίπεδο β’ τριμήνου, ο Dow υποχώρησε κατά 11,2%, ο S&P 500 κατά 16,4% και ο Nasdaq κατά 22,4%.

Σε επίπεδο Ιουνίου, οι αντίστοιχες απώλειες ήταν 6,7%, 8,4% και 8,7%.

Τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 ολοκλήρωσαν έτσι το χειρότερο τρίμηνό τους από το α’ τρίμηνο του 2020, που είχε σημαδευτεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Ο δε Nasdaq κατέγραψε την χειρότερη επίδοσή του σε τρίμηνο από το 2008.

Ο γενικός S&P 500 πραγματοποίησε τη χειρότερη καταγραφή του από το α’ εξάμηνο του 1970.

“Είχαμε την πρωτόγνωρη πανδημία που έκλεισε ολόκληρη την δραστηριότητα παγκοσμίως και μια επίσης πρωτόγνωρη απάντηση, τόσο δημοσιονομική όσο και νομισματική”, ανέφερε η Stephanie Lang, ανώτατο στέλεχος του κλάδου επενδύσεων της Homrich Berg, στο δίκτυο CNBC. “Έτσι δημιουργήθηκε η τέλεια καταιγίδα σε σχέση με την εκτινασσόμενη ζήτηση και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και τώρα έχει δημιουργηθεί πληθωρισμός τον οποίο δεν είχαμε δει για δεκαετίες, με μια Fed να πιάνεται στον ύπνο. Τώρα η αγορά είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, στην οποία η Fed προσπαθεί να προσαρμοστεί, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη”, συμπλήρωσε.

Μια εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς και οι ιστορικά υψηλές τιμές των μετοχών οδήγησαν σε ραγδαία πτώση των τεχνολογικών μετοχών, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές “ανάπτυξης” για πιο παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους. Τα αυξανόμενα επιτόκια κάνουν τα μελλοντικά κέρδη – τα οποία υπόσχονται οι εταιρείας “ανάπτυξης” – λιγότερο θελκτικά.

Με τον Nasdaq να βρίσκεται άνω του 31% χαμηλότερα από τα υψηλά του φθινοπώρου του 2021, μετοχές όπως εκείνη της Netflix έχουν απωλέσει το 71% της αξίας τους από τις αρχές του 2022, ενώ εκείνες των Apple και Alphabet έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 23% και 24,8% αντίστοιχα. Η μητρική της Facebook, Meta, έχει χάσει το 52% της αξίας της.

Πλήγμα δέχθηκαν την Πέμπτη οι τίτλοι στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, με τη μετοχή της Universal Health Services να υποχωρεί κατά 6,1%, ωθώντας το κλίμα πτωτικά, λόγω των απογοητευτικών αποτελσμάτων τριμήνου της, με τις μετοχές των HCA Healthcare, Abiomed και Viatris να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν και οι μετοχές του κλάδου της κρουαζιέρας, μετά την περικοπή από πλευράς Morgan Stanley της τιμής-στόχου της Carnival, με τη μετοχή να χάνει τελικώς 2% Royal Caribbean και Norwegian Cruise Line κατέγραψαν έκαστη απώλειες άνω του 3%.

Από την πλευρά της Federal Reserve, η πρόεδρος του παραρτήματός της στο Cleveland, Loretta Mester, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι θα υποστήριζε μια νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, εάν οι τρέχουσες τάσεις στην οικονομία δεν αναστραφούν. Ήδη τον Ιούνιο η Fed αύξησε το επιτόκιο κατά 75 μ.β., στη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το 1994.

“Δεν θεωρούμε ότι το χρηματιστήριο έχει πιάσει πάτο και βλέπουμε προοπτικές περαιτέρω υποχώρησης. Οι επενδυτές πρέπει να διατηρούν υψηλά επίπεδα μετρητών την τρέχουσα περίοδο”, σημειώνει ο George Ball, πρόεδρος στην Sanders Morris Harris, που εκτιμά ότι στο τέλος του πτωτικού κύκλου, ο S&P 500 θα κινείται στις 3.100 μονάδες.

Σύμφωνα πάντως με την Courtney Garcia, ανώτερη σύμβουλο πλούτου στην Payne Capital Management, μολονότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται, αναμένεται τελικώς να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη και τώρα καλές ευκαιρίες για τους επενδυτες.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Travelers Cos., Procter&Gamble, Honeywell, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Salesforce, Caterpillar.

ΗΠΑ: Μικρή μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Μικρή μείωση εμφάνισε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα από το όριο των 200.000 που καταγράφηκε από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάρτιο, σε μια ένδειξη ότι ο ιστορικός κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που έχει ανοίξει η Fed ενδεχομένως να έχει αρχίσει να επηρεάζει την ισχυρή αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου και διαμορφώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 231.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι θα διαμορφωθούν στις 230.000.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκε κατά 7.250 και διαμορφώθηκε σε 231.750, καταγράφονας μια ελαφρώς ανοδική τάση τις τελευταίες εβδομάδες.

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε και ο αριθμός των συνεχιζόμενων επιδομάτων ανεργίας, ο οποίος μειώθηκε κατά 3.000 και διαμορφώθηκε στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,33 εκατομμυρίων επιδομάτων, επιστρέφοντας στα προ κρίσης επίπεδα.

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Μάιο ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, με τον δομικό δείκτη που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια να επιβραδύνει από τον προηγούμενο μήνα σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη που ενδεχομένως να υποδηλώνει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στη συνέχεια.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 0,6% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από τον Μάιο του 2021 ο δείκτης ενισχύθηκε 6,3%, μετά από παρόμοια άνοδο τον προηγούμενο μήνα.

Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3% για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αυξήθηκε 4,7% μετά από άνοδο 4,9% τον Απρίλιο. Η τελευταία μέτρηση αποτελεί τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε αύξηση 0,6% αντί για 0,9% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα