Wall Street: Κακό φίνις στο χειρότερο α’ 9μηνο των τελευταίων 20 ετών – Πέριξ του 10% η “βουτιά” τον Σεπτέμβρη

Αν και το πάλεψε, δεν ξέφυγε από το αρνητικό κλίμα της εβδομάδας, του μήνα και του γ’ τριμήνου η συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall, με τους δείκτες να καταγράφουν εντέλει τη μεγαλύτερη “βουτιά” στο 9μηνο των τελευταίων 20 ετών.

Οι φόβοι των επενδυτών -που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα- ότι μια ύφεση δεν θα είναι ικανή να σταματήσει τη Federal Reserve από το να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ενισχύθηκαν σήμερα από τη νέα άνοδο που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις ελπίδες για κάποια σταθεροποίηση των τιμών που θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει λιγότερο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της.

Οι αρχικές πιέσεις στη Wall έφεραν ήπιες απώλειες στα πρώτα στάδια των συναλλαγών, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν οι επενδυτές για να αγοράσουν σε “oversold” επίπεδα και να οδηγηθούν οι δείκτες σε θετικό έδαφος, πριν επιστρέψουν οριστικά “στο κόκκινο” και σε χαμηλά ημέρας.

Έτσι στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 500 μονάδες ή 1,71% στις 28.725 και ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,5% στις 3.585 μονάδες, στη νέα χειρότερή του επίδοση μέσα στο 2022. Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,51%, στις 10.575 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow έχασε 2,9%, ο S&P 500 2,9% και ο Nasdaq 2,7%. Σε μηνιαία βάση, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε κατά 8,8%, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς κατά 9,3 και ο τεχνολογικός έπιασε διψήφιο ποσοστό απωλειών στο 10,5%. Για το γ’ τρίμηνο, ο Dow έκλεισε στο -6,6%, ο S&P 500 στο -5,3% και ο Nasdaq στο -4,1%.

Από την αρχή του έτους, ο Dow υποχωρεί κατά 21%, ο S&P 500 διολισθαίνει κατά 24,8% και ο Nasdaq κατρακυλά κατά 32,4%, στη χειρότερη πτώση α’ 9μήνου από το 2002, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης –ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό– αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, μετά την οριακά πτώση του Ιουλίου κατά 0,1%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 6,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά από άνοδο 6,4% τον Ιούλιο.

Χωρίς να περιλαμβάνονται η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης τιμών σκαρφάλωσε 0,6%, τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, περνώντας και πάλι σε ανοδικό έδαφος μετά τον Ιούλιο, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητος. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 4,9% μετά από άνοδο 4,7% τον Ιούλιο.

Η Fed παρακολουθεί τον δείκτη τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στο πλαίσιο του στόχου της για διατήρηση του πληθωρισμό στο 2%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μια διαφορετική μέτρηση του πληθωρισμού, σκαρφάλωσε 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν τον Αύγουστο. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο, μετά την πτώση του Ιουλίου κατά 0,2%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο κατά 0,2%.

Τα στοιχεία έδειξαν τέλος ότι το προσωπικό εισόδημα, σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,3% για δεύτερο μήνα.

Επιπλέον, άνοδο αλλά κάτω των αρχικών εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες. Η μέτρηση είναι ενισχυμένη σε σύγκριση με τις 58,2 μονάδες του Αυγούστου, χαμηλότερα όμως από την αρχική μέτρηση αυτό τον μήνα και τις προβλέψεις των αναλυτάν που συνέκλιναν στις 59,5 μονάδες.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον μέσο όρο του πληθωρισμού μέσα στην επόμενη πενταετία υποχώρησαν ελαφρά από το 2,8% στο 2,7%. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος διαμορφώθηκαν σε χαμηλό ενός έτους στο 4,7% έναντι 4,8% τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς Fed, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Lael Brainard δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να τιθασευθεί ο πληθωρισμός. “Θα χρειαστεί χρόνος ώστε η πλήρης επίδραση των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών να λειτουργήσει σε διάφορους τομείς και να μειώσει τον πληθωρισμό”, τόνισε η ίδια. “Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον καθορισμένο στόχο”.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,700%, ενω περίπου 5 μονάδες βάσης χάνει το 2ετές ομόλογο στο 4,167%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι των Visa Inc, UnitedHealth Group και Dow Inc που υπερβαίνουν το 1%, ενώ τις πιο βαριές απώλειες σημειώνουν οι Nike -με κατρακύλα άνω του 11%- και Boeing, Walmart που χάνουν 0,8% και 0,6% αντιστοίχως.

Η αντίδραση της μετοχής είναι αποτέλεσμα της προειδοποίησης που εξέδωσε η εταιρεία αθλητικών ειδών, ότι θα υποχρεωθεί να μειώσει τις τιμές για να εκκαθαρίσει το πλεονάζον απόθεμα, πλήττοντας τα περιθώρια κερδοφορίας. Ακολούθως, οι αναλυτές μείωσαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

Μεγάλη πτώση καταγράφει επίσης η μετοχή της Under Armour, άνω του 8% καθώς και η Lulemon Athletica που βρίσκεται κοντά στο -7%.

Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται οι τίτλοι τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Meta, η Microsoft και η Alphabet, σε εύρος από 1% έως και 3%.

“Βουτιά” του δείκτη Chicago PMI τον Σεπτέμβριο
Επιβράδυνε σημαντικά η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με έναν δείκτη-βαρόμετρο για την περιοχή.

Ειδικότερα, ο ο δείκτης Chicago PMI κατρακύλησε στις 45,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 51,8 μονάδες σε δημοσκόπηση της WSJ.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα