Wall Street: Και μετά το διαρκέστερο ρεκόρ κερδών σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία από το 2007, τι ακολουθεί;

Ο Αύγουστος ξεκίνησε άσχημα για τη Wall Street. Αλλά τέσσερις εβδομάδες μετά τη χειρότερη έκρηξη αστάθειας από την πανδημία, κλείνει με μια μεγαλειώδη επίδειξη εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να υποστηρίξει το μέλλον.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης εκτινάσσονται στα ύψη και μάλιστα σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται με το δημόσιο χρέος, τα εταιρικά ομόλογα και οι μετοχές ακολουθούν όλα τους ανοδική πορεία επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Το μεγαλύτερο διάστημα κερδών σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία από το 2007
Είναι το μεγαλύτερο διάστημα κερδών σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία από το 2007. Έχοντας καταγράψει άνοδο 25% τους τελευταίους 12 μήνες, ο δείκτης S&P 500 ποτέ δεν ανέβηκε τόσο πολύ, με την προσδοκία της πρώτης μείωσης επιτοκίων σε ένα κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, κατά τις τελευταίες 7 δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ned Davis Research στην εκπομπή Bloomberg.

Bloomberg: Και μετά το διαρκέστερο ρεκόρ κερδών σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία από το 2007, τι ακολουθεί;

Οι traders ποντάρουν με ζήλο, παρά το ότι πλανώνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την οικονομία και τον πληθωρισμό – και τις επιλογές που θα κάνουν για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτηματικά οι κεντρικοί τραπεζίτες. Πριν καν αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι αγορές ομολόγων έχουν σπεύσει να αποτιμήσουν τις μειώσεις επιτοκίων ενώ η ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών αντανακλά τα σίγουρα στοιχήματα ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί.

Τα κέρδη του Αυγούστου
Τα κέρδη 2,3% για τον S&P 500 τον Αύγουστο, 1,8% για ένα ETF που παρακολουθεί τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και 1,5% για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, ισοδυναμούν όλα τους με μια μεγάλη επίδειξη ισχύος των “ταύρων”, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος της Fed Ζερόμ Πάουελ θα μειώσει τα επιτόκια και ότι η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει ισχυρή. Όλοι παίζουν στο ίδιο παιχνίδι, εν όψει της συνεδρίασης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να αποφασιστεί η πρώτη μείωση των επιτοκίων.

“Για να γίνει όμως αυτό, όλα πρέπει να πάνε σωστά”, δήλωσε η Λίντσεϊ Ρόσνερ, επικεφαλής πολυτομεακών επενδύσεων στην Goldman Sachs Asset Management. “Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη, μια αγορά εργασίας που να μην είναι πολύ θερμή, ούτε πολύ ψυχρή ώστε να επιτρέπεται στον καταναλωτή να συνεχίσει να καταναλώνει. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία”.

Εύθραυστες ισορροπίες
Ενώ οι αγορές έχουν πραγματοποιήσει διόρθωση, η ταλαιπωρία στις αρχές Αυγούστου κατέδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες. Τα στοιχεία για την απασχόληση του μηνός Αυγούστου θα δημοσιευτούν σε επτά ημέρες μακριά — με τις προβλέψεις οικονομολόγων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg να τοποθετούν τη δημιουργία των νέων θέσεων από 100.000 έως 208.000.

Στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση, τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας θα ανακοινωθούν επίσης την επόμενη εβδομάδα, και καθένα από αυτά θα επηρεάσει τις αγορές. Στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, την περασμένη εβδομάδα, ο Πάουελ είπε ότι “η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής” σχετικά με τη μελλοντική πολιτική, αλλά ότι “ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία, τις προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων”.

Το δίδαγμα από την αναταραχή των αρχών Αυγούστου
Προς το παρόν τουλάχιστον, τίποτα σε ότι αφορά τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας ή τα εταιρικά κέρδη δεν προμηνύει κίνδυνο. Ωστόσο, αν προέκυψε ένα δίδαγμα από την αναταραχή του Αυγούστου, είναι ότι τα μεγάλα πονταρίσματα στα οποία όλοι συμφωνούν και όλοι ακολουθούν – η τεχνητή νοημοσύνη, η εκμετάλλευση της υποχώρηση του γιεν – μπορεί να καταρρεύσουν.

Για να καταλάβουμε πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες, ας σκεφτούμε πώς αποτιμούνταν οι μειώσεις επιτοκίων στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τα κρατικά ομόλογα. Τον Ιανουάριο, όταν οι φόβοι για τον πληθωρισμό υποχώρησαν, οι traders τιμολογούσαν έξι μειώσεις επιτοκίων για όλο το 2024, με την πρώτη να ξεκινά τον Μάρτιο. Όταν ο πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο επίμονος από τις προβλέψεις, αυτά τα στοιχήματα άλλαξαν και από τον Απρίλιο, αναμενόταν μόνο μία μείωση.

Τώρα η συναίνεση της αγοράς είναι ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσής της τον επόμενο μήνα, με τρεις μειώσεις επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο.

“Η πραγματικότητα είναι και οι υποθέσεις της Fed και οι προσδοκίες της αγοράς είναι πάντα λανθασμένες”, δήλωσε ο Τζέιμς Όμπιν, επικεφαλής επενδύσεων στην Ocean Park Asset Management. “Μπορώ να δω εύκολα τρεις περικοπές φέτος. Τέσσερεις μπορεί να ακούγονται ακραίες. Πιθανότατα θα συνέβαινε μόνο εάν η οικονομία ήταν πραγματικά σε κακή κατάσταση”.

Ταυτόχρονα, η επιφυλακτικότητα έχει αποδειχθεί ως επί το πλείστον δαπανηρή επενδυτική φιλοσοφία φέτος. Αντί να δεχτούν πλήγμα από την αύξηση του κόστους δανεισμού, όπως πολλοί φοβόντουσαν, τα εταιρικά κέρδη μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύθηκαν από το άλμα του βασικού επιτοκίου από 0% σε πάνω από 5%, επειδή οι πλούσιες σε μετρητά εταιρείες, ιδίως οι εταιρείες τεχνολογίας υψηλής κεφαλαιοποίησης τεχνολογίας, είχαν σταθερή ροή εσόδων από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον Καϊξιάν Ταν, αναλυτή της Gavekal Research, όλη η αύξηση του μη χρηματοοικονομικού εταιρικού εισοδήματος από το 2022 μπορεί να αποδοθεί σε μείωση των πληρωμών τόκων σε καθαρή βάση — μια αντιφατική κατάσταση όπου η αύξηση των εσόδων από τόκους αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Τώρα με την πτώση των επιτοκίων, αυτή η θετική τάση απειλείται.

“Οι μειώσεις των επιτοκίων θα συμπιέσουν τα έσοδα των εταιρειών από τόνους και συνεπώς τα κέρδη τους”, έγραψε ο Ταν σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα. “Αυτό θα πλήξει δυσανάλογα τις μεγάλες εταιρείες που έχουν υψηλή ρευστότητα και μπορεί να οδηγήσει σε σχετική υποαπόδοσή τους”.

Τέλος, για τον Τζακ Μακιντάιρ, τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου διεθνών ομολόγων της Brandywine Global Investment Management, η πρόβλεψη για οτιδήποτε στον κόσμο μετά την πανδημία είναι σχεδόν μάταιη. Αλλά αν έπρεπε να κάνει μια υπόθεση, ο ίδιος θα έλεγε ότι οι αντοχές της οικονομίας να υποχωρήσουν το επόμενο έτος και σε αυτό το περιβάλλον, τα ομόλογα θα αποδώσουν καλύτερα από τις μετοχές.

“Για μένα, μια ομαλή προσγείωση είναι απλώς μια σκληρή προσγείωση που αναβάλλεται”, είπε. “Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε από την ομαλή προσγείωση στην ανάπτυξη”.

πηγή:Bloomberg

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα