Wall Street: Η κατρακύλα της Netflix ρίχνει τον Nasdaq κάτω από τις 14.000 μονάδες

Νέες απώλειες καταγράφουν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, και κυρίως τη Netflix η οποία καταρρέει υποχωρώντας άνω του 20% λόγω των αδύναμων προοπτικών αύξησης των συνδρομητών της το 2022, που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Ο S&P 500 οδεύει προς την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, καθώς μέχρι στιγμής χάνει 3,8% και αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα θα καταγράψει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Τα πράγματα είναι χειρότερα για τον Nasdaq, ο οποίος οδεύει προς την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες, και βρίσκεται σε τροχιά για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2021. Στην εβδομάδα ο τεχνολογικός δείκτης χάνει έως τώρα 4,9%, που είναι ήδη η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020.

Ο Nasdaq εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης την Τετάρτη, και από τη χθεσινή συνεδρίαση εμβαθύνει την κατρακύλα, αφού έχει υποχωρήσει κατά 11,85% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Νοέμβριο.

Η αγορά προσπαθεί να σταθμίσει τα υψηλά επίπεδα απόδοσης των κρατικών ομολόγων, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον αυξημένο πληθωρισμό, γεγονός που πλήττει τις ευάλωτες στις μεταβολές των επιτοκίων μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Η συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα οι αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο. Στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών υπολογίζονται ήδη τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη μέσα στο 2022.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνουν τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ενώ χθες η Netflix ανακοίνωσε πολύ ασθενέστερους από τους αναμενόμενους αριθμούς αύξησης των συνδρομητών της. Η μετοχή της βυθίζεται κατά 24%, ενώ η ανταγωνίστρια Disney (με τις υπηρεσίες Disney+ και Hulu) χάνει περίπου 6%. Στο μεταξύ, η εταιρεία κατασκευής συσκευών streaming Roku υποχωρεί κατά σχεδόν 6,5%.


Ο Peter Cardillo, αναλυτής της Spartan Capital, δήλωσε ότι οι ασθενέστερες προοπτικές που ανακοίνωσαν τα μεγάλα ονόματα του τραπεζικού κλάδου μέχρι στιγμής δίνουν τον τόνο αυτή την περιόδο. “Παρ’ όλα αυτά, βρισκόμαστε στην αρχή αυτού του γύρου ανακοινώσεων και αναμένουμε ότι η συνολική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, αμβλύνοντας έτσι το πλήγμα από την αύξηση της απόδοσης των ομολόγων”, τόνισε ο ίδιος.

Σήμερα, πάντως, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ χάνει 3 μονάδες βάσης στο 1,78%, αλλά από την αρχη έτους έχει εκτοξευθεί κατά 28 μονάδες βάσης. Την Παρασκευη, το αμερικανικό δολάριο χάνει 0,1%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί κατά 0,32% στις 34.600 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,81% στις 4.445 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq πέφτει κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων, στις 13.970, με πτώση της τάξης του 1,3%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Procter&Gamble (1,67%), Mc Donald’s (+1,3%) και Johnson&Johnson (+1,26%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Walt Disney (-7%), Boeing (-3,27%) και Salesforce (-1,14%).

Η Peloton ενισχύεται κατά 5,3% σήμερα, αφού ο διευθύνων σύμβουλος John Foley αντέδρασε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για μείωση της παραγωγής της και απολύσεις, οι οποίες προκάλεσαν πτώση της τάξης του 23% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα