Wall Street: Έσπασε το τριήμερο πτωτικό σερί για S&P 500 και Nasdaq

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι δείκτες της Wall Street τις συναλλαγές της Τρίτης μετά από μεγάλες διακυμάνσεις και οι εναλλαγές προσήμων εν μέσω ενός μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της Federal Reserve και εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν αύριο για τον πληθωρισμό.

S&P 500 και Nasdaq κατάφεραν να τερματίσουν σήμερα ένα τριήμερο πτωτικό σερί, αν και έκλεισαν πολύ μακριά από τα υψηλά της ημέρας, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν σήμερα οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Federal Reserve για τις προοπτικές της οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί οι ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της μέχρι να δει σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο, με κάτι τέτοιο να μην φαίνεται προς το παρόν. Οι αναλυτές περιμένουν τα κυβερνητικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο να δείξουν ετήσιο πληθωρισμό πάνω από το 8% για τον Απρίλιο, πολύ παραπάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 84,96 μονάδες ή -0,26% και έκλεισε στις 32.160,74 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 9,81 μονάδες ή 0,25% στις 4.001,05 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 114,42 μονάδες ή 0,98% στις 11.737,67 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel με κέρδη 0,94 δολ. ή σε ποσοστό 2,18% στα 44,01 δολ. και ακολούθησαν Salesforce στα 167,15 δολ. με άνοδο 2,17% και Microsoft με κέρδη 1,86% στα 269,50 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η IBM (-3,95%), η JPMorgan Chase (-2,44%) και η 3M (-2,14%).

Ο πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%.

“Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε”, είπε ο Barkin, ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αποφύγει να προκαλέσει μια ύφεση τύπου της δεκαετίας του 1980 στο πλαίσιο της προσπάθειας της να μειώσει τον πληθωρισμό από τα υψηλά 40 ετών που έχει σκαρφαλώσει.

Την βεβαιότητα του ότι η Federal Reserve μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό κρατώντας ταυτόχρονα σε ισχυρά επίπεδα την οικονομία, ανέφερε και ο επικεφαλής της New York Fed, John Williams.

“Αν και είναι ένα δύσκολο έργο, δεν είναι ανυπέρβλητο. Έχουμε τα εργαλεία για να επιστρέψει η ισορροπία στην οικονομία και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και είμαστε αποφασισμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε”, δήλωσε ο Williams σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στη Γερμανία.

Πιο επιθετική στις δηλώσεις της η Loretta Mester, πρόεδρος της Cleveland Fed, ανέφερε ότι η ίδια προτιμά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά θα στήριζε και μια μεγαλύτερη αύξηση αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει μέχρι το δεύτερο μισό του έτους.

“Δεν αποκλείουμε [αυξήσεις] κατά 75 μονάδες βάσης, σωστά;” ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg Television.

Η συγκυρία είναι καλή προκειμένου η Fed να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά το κόστος δανεισμού, δήλωσε τέλος το μέλος της Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας, Christopher Waller.

“Τώρα είναι η ώρα να γίνει. Θες να το κάνεις αυτό όταν η οικονομία είναι ισχυρή”, ανέφερε ο Waller σε ομιλία του στη Fed της Μινεάπολις. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν η Fed καθυστερήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, η οικονομία μπορεί να χάσει τη δυναμική της και να αυξηθεί η ανεργία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα