Wall Street: 4η συναπτή ημέρα απωλειών για τον Dow, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Disney

Με απώλειες κινήθηκαν βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, παρά τη μείωση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ και τα τελευταία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα, με “βαρίδι”, μεταξύ άλλων, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Disney, αλλά και τα απόνερα της κρίσης των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, με τα φώτα να πέφτουν πλέον κυρίως επάνω στην PacWest.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 221,82 μονάδες ή 0,66%, στις 33.309,51 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 7,94 μονάδες ή 0,19%, στις 4.129,70 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 22,07 μονάδες ή 0,18%, στις 12.328,51.

Η μετοχή της Disney υποχώρησε άνω του 8% αφότου ο κολοσσός των μέσων μαζικής επικοινωνίας ανακοίνωσε αποτελέσματα του β’ τριμήνου χρήσης του. Μολονότι οι υψηλότερες τιμές βοήθησαν τον βραχίονα streaming της εταιρείας να μειώσει τις ζημιές του, έδωσε ταυτόχρονα σκληρό πλήγμα στην αύξηση συνδρομητών.

Η Disney ενέγραψε επίσης στον ισολογισμό της απώλειες 1,5 έως 1,8 δισ. δολ. καθώς αναγκάζεται να αποσύρει περισσότερο περιεχόμενο από τις πλατφόρμες streaming της.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται εξάλλου εκ νέου στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, που ταλανίζονται από αναταράξεις το τελευταίο διάστημα, σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Η PacWest Bancorp, που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 9,5%. Η μετοχή της PacWest υποχώρησε κατά 22%, μολονότι η τράπεζα ανέφερε ότι έχει πρόσβαση σε ρευστότητα 15 δισ. δολ., εάν αυτή καταστεί απαραίτητη.

“Τα νέα για την PacWest έρχονται ως απόρροια είτε της γενικότερης κρίσης στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα είτε του ζητήματος με το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Πιθανότατα πρόκειται για συνδυασμό των δύο”, σημείωσε ο Dylan Kremer, συν-επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Certuity.

Η μετοχή της Alphabet, μητρική της Google, είδε τη μετοχή της να ενισχύετια άνω του 4%, αγγίζοντας επίπεδα που είχε να δει από τον Αύγουστο του 2022.

Η ώθηση στη μετοχή ήλθε αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός προχώρησε σε ανακοινώσεις για νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε συνέδριο προγραμματιστών την Τετάρτη. Πολλοί παράγοντες της Wall Street θεωρούν τις ανακοινώσεις αυτές ένδειξη συνεχιζόμενης κυριαρχίας της εταιρείας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, τον οποίο η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή όσον αφορά τις τιμές χονδρικής, παρουσίασε αύξηση σε μηνιαία βάση μόλις κατά 0,2% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές σε έρευνα του δικτύου Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,3%. Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον ίδιο μήνα κατέγραψε αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση – και πάλι χαμηλότερα των προσδοκιών.

Οι δε αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη χώρα, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαΐου, σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που έληξε την 30η Οκτωβρίου 2021.

“Η Wall Street δεν εξεπλάγη ούτε από τις τιμές παραγωγού, ούτε από τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Οι τιμές παραγωγού αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα θα επιστρέφει στην ομαλότητα, ενώ η αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι η σφικτή αγορά εργασίας αρχίζει επιτέλους να χαλαρώνει”, τονίζει ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, Ed Moya. “Τα στοιχεία για πληθωρισμό και απασχόληση βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση και λογικά θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης επιτοκίων”.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει ακόμα εξαιρετικά υψηλός και μακριά από το στόχο της Fed του 2%, τόνισε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει η τραπεζική κρίση στην αμερικανική οικονομία, οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “έχουμε δει κάποια χαλάρωση των πιέσεων στους μισθούς, αλλά τα δεδομένα παραμένουν αρκετά μικτά”.

Σύμφωνα με τον Νιλ Κασκάρι, αν ωστόσο ο πληθωρισμός φανεί να είναι πιο “εμπεδωμένος” τα επιτόκια της Fed θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παρά το σημαντικά αυξημένο κόστος δανεισμού πάντως, ο αξιωματούχος της Fed ανέφερε ότι δεν βλέπει “στοιχεία κατάρρευσης των καταναλωτικών δαπανών, ή επιβράδυνσης του κλάδου των υπηρεσιών στην οικονομία”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 6 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 24 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Coca-Cola, Boeing, Walmart, ενώ των απωλειών εκείνες των Disney, Intel και Dow Inc.

Υποχώρηση και για τον πληθωρισμό χονδρικής στις ΗΠΑ
Πιο αναλυτικά ως προς τα μακροοικονομικά στοιχεία, πτωτικές τάσεις έδειξε εκ νέου ο πληθωρισμός στη χονδρική των ΗΠΑ τον Απρίλιο, με επιβράδυνση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ειδικότερα, μετά την υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4,9% ετησίως, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν πτώση και των τιμών παραγωγού στο 2,3% ετησίως τον Απρίλιο από το 2,7% του Μαρτίου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρηση στο 2,4%.

Το 2,3% συνιστά μάλιστα το χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό για περισσότερο από δύο χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,2% από τον Μάρτιο, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση είχαν υποχωρήσει κατά 0,4%, αλλά κινήθηκαν επίσης καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς που περίμενε μηνιαία αύξηση 0,3%.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, με το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις μεταβολές σε τρόφιμα και ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,2% επιβραδύνοντας από το 3,4% του Μαρτίου και επίσης χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 0,2% όσο περίμενε και η αγορά, αφότου είχε παραμείνει αμετάβλητος (0%) στην περασμένη μέτρηση.

Τα νέα ωστόσο δεν ήταν στο σύνολό τους θετικά, καθώς παρόλο που η μέτρηση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών χονδρικής ήρθε από τον κλάδο των υπηρεσιών. Κάτι που περιλαμβάνει αυξήσεις στη χονδρική των τροφίμων, στο κόστος διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ένα μέρος εξόδων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, το 80% της μηνιαία αύξησης αποδίδεται στις υπηρεσίες, με το +0,3% που παρουσίασαν να συνιστά τη μεγαλύτερη επιτάχυνση του κλάδου από τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που αύξησε τα επιτόκιά της την περασμένη εβδομάδα άνω του 5% για πρώτη φορά από το 2007, παρακολουθεί στενά τις τιμές των υπηρεσιών αναζητώντας ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν ουσιαστική υποχώρηση.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 σκαρφάλωσαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να επιβραδύνει μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 22.000 στις 264.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η μέτρηση ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις – που περιλαμβάνουν άτομα που έλαβαν επίδομα για μια εβδομάδα ή περισσότερο – αυξήθηκαν κατά 12.000 στις 1,81 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα