Wall: Διεύρυνε το αρνητικό σερί στις 4 συνεδριάσεις – Η χειρότερη εβδομάδα για S&P 500 και Nasdaq από τον Μάρτιο

Ξεθύμανε η αντίδραση της Wall στο φίνις της συνεδρίασης και της εβδομάδας, αφού το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε με κέρδη στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας, για πρώτη φορά μετά την επιθετική πρόβλεψη της Fed την Τετάρτη για τα επιτόκια του επόμενου έτους, αλλά εντέλει απέτυχε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές φάνηκαν να βρίσκουν “πάτωμα” την Παρασκευή, μετά από δύο ημέρες sell-off που πυροδότησε η ανοδική αναθεώρηση της Federal Reserve για τα επιτόκια του 2024 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ωστόσο τελικά το τρύπησαν και αυτό, υποχωρώντας για τέταρτη διαδοχική συνδρίαση και διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές τους.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow απώλεσε 0,31% ή 106 μονάδες στις 33.963,84 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,23% στις 4.320,06 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολίσθησε κατά 0,09% στις 13.211,81 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο, άνω του 1%, σημείωσε η UnitedHealth Group, ενώ στον πυθμένα βρέθηκε η Walt Disney στο -1,79% και ακολούθησαν οι Walgreens Boots στο -1,54% και η Dow Inc στο -1,47%.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones έχασε 1,9%, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,9% και ο Nasdaq 3,6%. S&P 500 και Nasdaq διεύρυναν στις τρεις εβδομάδες το αρνητικό τους σερί, ενώ το 5νθήμερο αυτό ήταν το χειρότερό τους από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank. Μάρτιο όταν ξέσπασε σε αρνητικό έδαφος για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες άνω του 3%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αποφάσισε αυτή την εβδομάδα μία “παύση” των αυξήσεων επιτοκίων, όπως είχαν προεξοφλήσει οι αγορές, αλλά η ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής περιείχε πρόβλεψη για ακόμα μία αύξησή τους εντός 2023 και κυρίως για διατήρηση του αυξημένου κόστους δανεισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

“Οι επιπτώσεις από το μήνυμα της Τετάρτης για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνεχίζονται με τη Wall Street να υφίσταται τη χειρότερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών, με τις αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου να αγγίζουν το 4,5% για πρώτη φορά από το 2007 και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων το επόμενο διάστημα να έχει μειωθεί σε μόλις 75 μονάδες βάσης”, ανέφεραν οι αναλυτές της Saxo Bank.

Οι ίδιοι ανέφεραν για τη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq 100 έκλεισαν σε τεχνικά επίπεδα στήριξης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μικρή ανάκαμψη, παρόλο που διατηρείται η πτωτική τάση.

Αναλυτές της Bank of America επισήμαναν ότι οι επενδυτές αποσύρονται από τις μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο καθώς η προοπτική να διατηρηθούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων EPFR για τις ροές κεφαλαίων που εξετάζει η BofA, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου τα παγκόσμια μετοχικά funds είδαν εκροές 16,9 δισ. δολαρίων. Η μερίδα του λέοντος ήταν στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη οι εκροές έφτασαν σε υψηλό 28 εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι η ομάδα αναλυτών της BofA, υπό τον Μάικλ Χάρτνετ, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η επιμονή στα υψηλά επιτόκια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία “απότομη προσγείωση” της οικονομίας το 2024, με αποτέλεσμα κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως έγραψε ο Χάρτνετ στο χτεσινό σημείωμα της Bofa, οι σχετικές ενδείξεις έχουν εμφανιστεί ήδη και περιλαμβάνουν την όλο και μεγαλύτερη αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων, την άνοδο ταυτόχρονα και του ποσοστού ανεργίας και των προσωπικών αποταμιεύσεων, καθώς και τις αυξημένες καθυστερήσεις και αθετήσεις υποχρεώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας είχε παραμείνει “πτωτικός” για τη Wall Street ακόμα και όταν ο “μεγάλος” δείκτης S&P 500 ενισχυόταν κατά 13% εντός του 2023 στις 4.330 μονάδες. Και με το ράλι της αμερικανικής αγοράς να έχει χάσει τη δυναμική του Ιούλιο και μετά, η διάθεση ανάληψης κινδύνου δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα αυτή την εβδομάδα, όταν η Fed σηματοδότησε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά άνω των 20 ετών επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι τον Σεπτέμβριο ο S&P 500 και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq οδεύουν και οι δύο για τη χειρότερη μηνιαία τους απόδοση από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ “δεν είναι εκτός συζήτησης”, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη περιοριστεί επαρκώς, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Fed Βοστώνης Σούζαν Κόλινς, υποστηρίζοντας τις τρέχουσες προοπτικές της κεντρικής τράπεζας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν “σε υψηλότερα επίπεδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Η Κόλινς μετρίασε τις προοπτικές της λέγοντας ότι το τρέχον περιβάλλον απαιτεί “σημαντική υπομονή” από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν το σωστό σήμα από τα οικονομικά στοιχεία που μελετούν ώστε να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία επιστροφής στον στόχο του 2%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε από τα υψηλά 16 ετών την Παρασκευή, στο 4,4% χάνοντας περίπου 4 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα