«Βυθίζεται» η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη – Φωτεινή εξαίρεση η Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία από «μαύρο» πρόβατο της Ευρωζώνης, βάζει πλέον τα γυαλιά στους ευρωπαίους εταίρους της. Αδιάψευστος μάρτυρας γι’ αυτό αποτελούν τα διαθέσιμα μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και όλες οι αναλύσεις κορυφαίων θεσμών και οίκων, που κατατάσσουν τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο τελευταίος, βεβαίως, για να αποδίδεται με σαφήνεια και ειλικρίνεια την πραγματική εικόνα, βρίσκεται πολύ χαμηλά. Η Ευρωζώνη είναι σε τροχιά ύφεσης, με τους βασικούς δείκτες του ιδιωτικού τομέα να διατηρούνται επί μήνες σε πορεία συρρίκνωσης, εντείνοντας την ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα έχει «φρενάρει» για τα καλά στην Ευρώπη, απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων που ταλανίζουν συθέμελα τη Γηραιά Ήπειρο. Η «καταβύθιση» προς την ύφεση μοιάζει αναπόφευκτη για την Ευρωζώνη, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη.

Τον Δεκέμβριο, σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, παρέμεινε για έβδομο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σε επίπεδα συρρίκνωσης και κάτω από τις 50 μονάδες διατηρήθηκε ο  δείκτης PMI του τομέας υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε οριακά στις 48,8 μονάδες από 48,7 τον Νοέμβριο. Άνοδο αλλά παραμονή κάτω από τις 50 μονάδες και για τον δείκτη νέων εργασιών, ενώ η μεταποίηση- σημείο αναφοράς στην οικονομική δραστηριότητα- παραμένει πολύ χαμηλά και σε περιοχή έντονης συρρίκνωσης, με τον σχετικό PMI παραμένει για 18ο μήνα σε περιοχή συρρίκνωσης.

Εξαίρεση στον κανόνα η Ελλάδα

Αντιθέτως στην Ελλάδα η ανοδική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής διατηρήθηκε και στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η πορεία των πρόδρομων δεικτών συγκυρίας ενισχύει τις προσδοκίες για θετικές επιδόσεις τους επόμενους μήνες του 2024. Ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος συνέχισε σε πορεία ανάπτυξης και τον Δεκέμβριο, με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης. Κλείνοντας στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index™ – PMI®) κατέγραψε τιμή πάνω από τις 50.9 μονάδες του Νοεμβρίου και υπέδειξε την ενδέκατη συνεχή μηνιαία βελτίωση της υγείας του τομέα.

Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχή μήνα στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, παρότι ήταν συνολικά μέτριος.

Τα εν λόγω στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της εντός του 2024, κάτι που αναγνωρίζουν κορυφαίοι διεθνείς οίκοι και αναλυτές. Εν μέσω όμως γεωπολιτικής αναταραχής, με επίκεντρο το Ισραήλ, αλλά και άλλων εξωγενών παραγόντων που μπορούν να μεταβάλλουν επί τα χείρω τη διεθνή οικονομική συνθήκη, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα