Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον “ανησυχούν” για τις παρατυπίες στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να ερευνήσει τις παρατυπίες που καταγγέλθηκε ότι έγιναν κατά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

“Γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς περί παρατυπιών (…) Αναμένουμε επομένως ότι αυτές οι αναφορές θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, επειδή πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες”, δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τη λύπη τους γιατί δεν υπήρξε κάποια προεκλογική εκστρατεία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα “να στερηθούν οι ψηφοφόροι την πρόσβαση στην ισόρροπη πληροφόρηση”. Επίσης, ο εκπρόσωπος κατήγγειλε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και στο ουκρανικό έδαφος, δηλαδή στη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση. “Δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα σε αυτά τα εδάφη”, προειδοποίησε.

Την ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε το δημοψήφισμα εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, είπε ότι η Ουάσινγκτον “ανησυχεί για τις πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να παραποιήσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ψηφοφοριών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών περί εξαναγκασμού των ψηφοφόρων, των πιέσεων σε όσους διαφωνούσαν με τις τροποποιήσεις και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους ανεξάρτητους παρατηρητές”.

“Σε όλον τον κόσμο, εκ πεποιθήσεως, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν με τις συνταγματικές αναθεωρήσεις που ευνοούν τους προέδρους ή παρατείνουν τη θητεία τους, κυρίως όταν δεν υφίστανται οι αναγκαίες συνθήκες για μια δημοκρατική, ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη θερμά τον Πούτιν για το δημοψήφισμα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Μόντι συνεχάρη επίσης τον Ρώσο πρόεδρο για την επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 75 ετών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική κυβέρνηση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα