Βρετανία: Πλήρως εμβολιασμένοι 13,5 εκατομμύρια πολίτες – Νέα άρση μέτρων μέσα στον Μάιο

Η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη Βρετανία θα περιορίσει τη ζημιά από το – αναμενόμενο – τρίτο κύμα μολύνσεων του SARS-CoV-2, όπως δήλωσε ένας από τους κορυφαίους γιατρούς της Αγγλίας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες «αναταράξεις» με πρόσκαιρη αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα του 2022.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Βρετανίας, Τζόναθαν Βαν-Ταμ τόνισε ότι «βάση των δεδομένων είναι σαφές ότι θα έχουμε αυτό που ονομάζεται ένα τρίτο κύμα. Όμως είμαι προσωπικά αισιόδοξος πως, εάν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και με επιτυχία, το τρίτο κύμα θα μπορούσε απλώς να είναι μια έξαρση, πολύ λιγότερο οξεία, λόγω της αποσύνδεσης των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι θα περάσουμε σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας χωρίς περαιτέρω αναταράξεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων από τώρα έως την άνοιξη του 2022», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αναμένει περισσότερα κρούσματα, πιθανότατα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σίγουρα.

Νέα χαλάρωση μέτρων από Μάιο

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως η Αγγλία βρίσκεται ήδη στο επόμενο στάδιο άρσης των περιορισμών του lockdown μέσα στον Μάιο.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα (και) των εσωτερικών χώρων σε παμπ και εστιατόρια θα επιτραπεί από τις 17 Μαΐου το νωρίτερο, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το lockdown.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως η βρετανική κυβέρνηση ότι θα αποκτήσει 60 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech κατά της Covid-19 προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα νέων εμβολιασμών το φθινόπωρο για τα πιο ευάλωτα άτομα. «Το εμβόλιο μάς βοηθά να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», δήλωσε ο Χάνκοκ και συμπλήρωσε: «Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο που θέτουν οι νέες παραλλαγές,, η κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή προγράμματος επαναληπτικού, ενισχυτικού εμβολιασμού, με στόχο να προστατεύει τον πληθυσμό, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες».

Το Ηνωμένο Βασίλειο που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από την Covid-19 στην Ευρώπη, (πάνω από 127.000), ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου την μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 34 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού (13,5 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν πλήρως εμβολιαστεί, λαμβάνοντας και την δεύτερη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

29 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Μελέτη της αγγλικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας (PHE) που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι μία μόνο δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μπορεί μετά από τρεις εβδομάδες να μειώσει τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά σχεδόν το ήμισυ μέσα στο ίδιο νοικοκυριό, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός.

Ο 42χρονος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστεί αύριο το πρωί και δήλωσε χαρούμενος που βλέπει «σαφή έξοδο από αυτήν την κρίση», ωστόσο κάλεσε τους Βρετανούς να «είναι προσεκτικοί» καθώς η χώρα χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα