Βρετανία: Οι Εργατικοί υπόσχονται πρόσθετες δαπάνες

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα στη Βρετανία θα δαπανήσει 400 δισ. λίρες (514 δισ. δολάρια) σε 10 χρόνια για να πετύχει «μια μη αναστρέψιμη μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων και πλούτου» στους ανθρώπους της εργατικής τάξης εάν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο Τζον ΜακΝτόνελ.

Το ενισχυμένο σχέδιο από τον ΜακΝτόνελ, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών του Εργατικού κόμματος, περιλαμβάνει νέες δαπάνες ύψους 150 δισεκ. λιρών που ο ίδιος υποστηρίζει ότι χρειάζεται να επενδυθούν σε σχολεία, κατοικίες και νοσοκομεία.

Το σχέδιο καταδικάστηκε ως «οικονομία της φαντασίας» από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ καθώς η μάχη για το μέλλον της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κυριαρχεί στην δεύτερη ημέρα της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας για τις απρόβλεπτες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Τόσο ο Τζάβιντ, από το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, όσο και ο ΜακΝτόνελ θα ταξιδέψουν στο βόρειο τμήμα της χώρας για την προεκλογική εκστρατεία, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν στήριξη σε περιοχές όπου πολλοί ψηφοφόροι νιώθουν ότι έχουν πιεστεί από τις περικοπές στις επενδύσεις και δεκαετίες αποβιομηχανοποίησης.

Ο ΜακΝτόνελ, που με υπερηφάνια αντιτίθεται στο σημερινό μοντέλο καπιταλισμού και υπόσχεται να ταράξει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο εάν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, θα δεσμευθεί σε πρόσθετες δαπάνες ύψους 150 δισεκ. λιρών. «Με δαπάνες τα πέντε πρώτα χρόνια της θητείας των κυβέρνησης των Εργατικών, το Ταμείο Κοινωνικού Μετασχηματισμού θα ξεκινήσει το επείγον έργο της αποκατάστασης του κοινωνικού ιστού που οι Τόρις διέρρηξαν», θα πει, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Τα 150 δισεκ. είναι πρόσθετα των 250 δισεκ. λιρών που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τα επόμενα 10 χρόνια, με το ποσό να αντλείται από την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων και να επενδύεται σε έργα για την τόνωση της ανάπτυξης και για να καταστεί η οικονομία πιο φιλική προς το περιβάλλον.

«Στόχος μας, ως κυβέρνησης των Εργατικών, είναι να πετύχουμε αυτό που προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών φιλοδοξούσαν», θα πει ο ΜακΝτόνελ. «Μια μη αναστρέψιμη μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων και πλούτου υπέρ των ανθρώπων της εργατικής τάσης. Αυτό σημαίνει αλλαγή, σημαίνει επενδύσεις σε πρωτοφανή κλίμακα για αυτή τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκήρυξε εκλογές σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit, το οποίο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχει παραλύσει τη Βρετανία εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Να γυρίσουν πίσω το ρολόι;

Οι θέσεις του Τζάβιντ είναι ήδη γνωστές. Οι Συντηρητικοί έχουν ριχθεί στη μάχη και έχουν κερδίσει προηγούμενες εκλογές εκμεταλλευόμενοι τη φήμη τους για τις ικανότητες τους στην οικονομία και χαρακτηρίζοντας τους Εργατικούς σπάταλους σοσιαλιστές.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Εργατικούς να γυρίσουν πίσω το ρολόι, να αφήσουμε τις δαπάνες να βγουν εκτός ελέγχου και να κάνουμε τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες να πληρώσουν το τίμημα…Δείτε τα διδάγματα της Ιστορίας –θα καταστρέψουν τα οικονομικά μας, θα αυξήσουν τους φόρους σας και θα φορτώσουν την επόμενη γενιά χρέη», θα πει ο Τζάβιντ σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στον τοίχο του γραφείου του ο Τζάβιντ έχει τη φωτογραφία της πρώην πρωθυπουργού και υπερμάχου της ελεύθερης αγοράς Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο ΜακΝτόνελ κάποτε εμφάνισε στο Κοινοβούλιο ένα αντίτυπο από το «Κόκκινο Βιβλιαράκι» του Μάο Τσετούνγκ και πρότεινε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει τις συμβουλές του.

Ωστόσο, το ινστιτούτο Resolution Foundation ανέφερε σε έκθεσή του τη Δευτέρα ότι η Βρετανία φαίνεται να οδεύει προς τα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές, σημειώνοντας ότι και οι Συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις στη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Τα εννέα χρόνια μειώσεων των κρατικών δαπανών με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος έχουν αισθητό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, με πολλές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα να αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν περιορισμένη διάθεση μεταξύ των ψηφοφόρων για περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Διατηρώντας αυτό υπόψιν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, και τα δύο κόμματα δεσμεύονται να τερματίσουν την εποχή μειώσεων και να προχωρήσουν σε εκτεταμένα προγράμματα επενδύσεων σε υποδομές, εάν κερδίσουν την εξουσία στις 12 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα