Βρετανία: Ο υπουργός του Brexit ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος για μία τρίτη ψηφοφορία επί μιας συμφωνίας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να αποφύγει την απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου και να βρει τρόπο να θέσει την συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ σε τρίτη ψηφοφορία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ο Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε χθες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι δεν θα επιτρέψει μία τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σε μία πρόταση που είναι ίδια με αυτή που απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει οποιαδήποτε πρόταση της κυβέρνησης προς ψήφιση να φέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Ωστόσο, ο Στίβεν Μπάρκλεϊ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία της ΕΕ σε μία παράταση του άρθρου 50 για την καθυστέρηση του Brexit συνιστά διαφορετική πρόταση, όπως και μία συμφωνία σε αλλαγές οι οποίες ικανοποιούν το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP. «Αν δούμε έναν αριθμό μελών του κοινοβουλίου να αλλάζουν την ψήφο τους, εάν δούμε σαφήνεια στους όρους μίας παράτασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε αυτά είναι θέματα μέσα από τα οποία το κοινοβούλιο μπορεί να βρει έναν τρόπο (για την τρίτη ψηφοφορία)» είπε ο υπουργός για το Brexit.

Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει τη δυνατότητα – σε περίπτωση που ο Τζον Μπέρκοου αποκλείσει τη διεξαγωγή τρίτης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας αποχώρησης – να ορίσει μία ψηφοφορία με την οποία θα ανατρέψει (εάν υπάρξει πλειοψηφία) την αρχή ύπαρξης προηγούμενου (περίπτωση το 1604) που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Βουλής για να εμποδίσει μία ακόμη πρόταση της κυβέρνησης που είναι ίδια ή ουσιαστικά ίδια με αυτή που ήδη έχουν απορρίψει οι βουλευτές.

Σχετικά Νέα