Βρετανία: Facebook και eBay καλούνται να πάρουν μέτρα για τις ψευδείς κριτικές προϊόντων

Το Facebook και το eBay έλαβαν εντολή από την αρμόδια βρετανική αρχή να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τις ψευδείς διαδικτυακές κριτικές που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από εταιρείες για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές.

Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών( CMA- το αντίστοιχο της επιτροπής ανταγωνισμού) ανακοίνωσε πως βρήκε «ανησυχητικά στοιχεία» που αποδεικνύουν πως αναπτύσσεται μια αγορά για ψεύτικες και παραπλανητικές κριτικές και αξιολογήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες.

Η CMA λέει πως τους τελευταίους 8 μήνες έχει αποκαλύψει στο eBay πάνω από 100 εταιρείες που πουλούν ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές. Επίσης η ρυθμιστική αρχή λέει πως έχει ταυτοποιήσει 26 group στο Facebook που αναζητούν συνεργάτες για να γράφουν ψεύτικες κριτικές σε δημοφιλείς ιστοσελίδες που πουλούν προϊόντα ή είναι αναγνωρισμένες ως site όπου μπορεί να βρει κανείς μια αξιόπιστη κριτική για ένα προϊόν.

Το να έχει κανείς καλές θετικές διαδικτυακές κριτικές μπορεί να δώσουν μεγάλη ώθηση σε μια επιχείρηση και πολλές εταιρίες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να βελτιώσουν την διαδικτυακή εικόνα τους.

O Andrea Coscelli, o επικεφαλής της CMA, δήλωσε πως δεν πιστεύει πως το Facebook ή το eBay σκοπίμως επιτρέπουν αυτό το υλικό να εμφανίζεται στις σελίδες τους,  όμως παράλληλα προειδοποίησε πως οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν το φαινόμενο.

«Πολλοί από εμάς βασιζόμαστε στις κριτικές όταν ψωνίζουμε στο Ίντερνετ προκειμένου να αποφασίσουμε τι θα αγοράσουμε. Είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στους καταναλωτές πως όσα διαβάζουν είναι αυθεντικά και όχι πως κάποιος πληρώθηκε να τα γράψει», δήλωσε και πρόσθεσε πως «οι ψεύτικες κριτικές μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να πληρώσουν για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δεν είναι κατάλληλη για αυτούς. Επίσης είναι άδικες για όσες εταιρείες κινούνται τηρώντας τους κανόνες».

” Και στις δύο εταιρείες δόθηκε εντολή να κάνουν επείγουσα έρευνα στις ιστοσελίδες τους. Υπολογίζεται πως πάνω από τα 3/4 των χρηστών του Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύονται πρώτα κριτικές πριν αγοράσουν κάτι.

Πέρα από την ηθική παράμετρο του ζητήματος οι ψεύτικες κριτικές είναι και παράνομες βάσει του βρετανικού νόμου προστασίας του καταναλωτή. Το Facebook ενημέρωσε ήδη την CMA πως τα περισσότερα από τα 26 group έχουν αφαιρεθεί.

Σχετικά Νέα