Βρετανία: Απαραίτητη μία εμπορική συμφωνία για το Brexit

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε., χωρίς να προηγηθεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, λίγες ημέρες πριν τις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

«Ούτε κατά διάνοια» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο και το μπλόκο στη συμφωνία εξόδου του Μπόρις Τζόνσον, έχει λάβει προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου, ώστε να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Στόχος της κυβέρνησης των Συντηρητικών είναι η εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή των Εθνοτήτων, ώστε να καταφέρει να εγκρίνει την προωθούμενη συμφωνία για το Brexit.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η 31η Ιανουαρίου είναι η τελευταία προθεσμία, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον προηγείται του Εργατικού Κόμματος κατά 10 έως 17 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται σήμερα.

Δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι η υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα φθάνει το 45%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2017, σε σύγκριση με τον Εργατικό Κόμμα που βρίσκεται στο 28%, αμετάβλητο. Η δημοσκόπηση δίνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 15% και στο Κόμμα Brexit 4%, που επίσης αμετάβλητο.

Δημοσκόπηση για το SavantaComRes δίνει στο Συντηρητικό Κόμμα  41% και στο Εργατικό Κόμμα 33%.

ΟΙ Συντηρητικοί προηγούνται με 16 ποσοστιαίες μονάδες του Εργατικού Κόμματος σύμφωνα με δημοσκόπηση του Opinium Research.

Δημοσκόπηση της Mail on Sunday  δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων απέναντι στο Εργατικό Κόμμα.

Παρά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το θέμα του  Brexit που έχει διχάσει τα μεγάλα κόμματα και τους ψηφοφόρους τους, μπορεί να ανατρέψει τις συμβατικές εκτιμήσεις.

Σχετικά Νέα