Βρετανία: Ανησυχία για ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό λόγω νέας πολιτικής στη μετανάστευση

Ανησυχία για ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, της φροντίδας, της φιλοξενίας και των τροφίμων, εξέφρασαν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και ομοσπονδιών για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην οικονομία, με συνέπειες στην απώλεια θέσεων εργασίας, στη λειτουργία των εργοστασιακών μονάδων αλλά και στα καταστήματα των κεντρικών αγορών.

Η νέα πολιτική μετανάστευσης προβλέπει κλειστά σύνορα για μη ειδικευμένους εργάτες και όσους δεν μιλούν την γλώσσα και μισθολογικό όριο στις 25.600 λίρες ετησίως – με εξαίρεση κάποιες θέσεις εργασίας όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, όπως το παραϊατρικό προσωπικό. Επίσης δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα πλέον αυτοαπασχολούμενοι εργάτες και όσοι δεν έχουν ήδη εξασφαλισμένη θέση εργασίας. Καταργείται επίσης το όριο στον αριθμό όσων είναι ειδικευμένοι, ενώ θα μπορούν να εισέρχονται εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση, ακόμη και εάν δεν έχουν βρει εργασία.

Η γενική διευθύντρια της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών της Βρετανίας Κάρολιν Φέρμπερν σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κάποια σημεία του νέου συστήματος, όπως η κατάργηση του ορίου στον αριθμό των ειδικευμένων και η μείωση του μισθολογικού ορίου, είναι ευπρόσδεκτα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ωστόσο τονίζει πως “σε κάποιους τομείς οι επιχειρήσεις θα αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται για να λειτουργήσουν”, με πιο ευάλωτες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα, τις κατασκευές, την φιλοξενία, τα τρόφιμα και ποτά και ιδιαίτερα τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, που εξαρτώνται σημαντικά από εργατικό δυναμικό από χώρες της ΕΕ. Συστήνει ακόμη την προσεκτική εφαρμογή της πολιτικής σε κάθε περιοχή της χώρας, μαζί με την εφαρμογή μίας λίστας ελλείψεων σε επαγγέλματα, η οποία θα ενημερώνεται τακτικά, και με μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο υπεύθυνος πολιτικής της Ομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης Τομ Χάντλεϊ επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι που χαρακτηρίζονται χαμηλής ειδίκευσης είναι σημαντικοί για την ευημερία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ότι ο αποκλεισμός τους θα έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρονται, όπως οι κατασκευές σπιτιών και η φροντίδα ηλικιωμένων.

Η Ένωση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα Φιλοξενίας (UKHospitality) χαρακτήρισε τα μέτρα καταστροφικά για τον κλάδο προσθέτοντας ότι θα έχουν ορατές επιπτώσεις στις επενδύσεις στις κεντρικές αγορές, ενώ η Ένωση για την Φροντίδα στο Σπίτι τόνισε ότι η μείωση του αριθμού εργαζομένων στην φροντίδα θα αυξήσει τις ανάγκες και την αναμονή στα νοσοκομεία, αλλά και εκείνων που δεν θα έχουν την επιλογή αυτή. “Το να λες στους εργαζόμενους να προσαρμοστούν σε ένα ήδη υποχρηματοδοτούμενο κλάδο είναι απλά ανεύθυνο” ανακοίνωσαν.

Ανησυχία εξέφρασαν επίσης η Ένωση Αγροτών και η Ομοσπονδία τροφίμων και ποτών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασς θέσης και των ικανοτήτων των εργαζομένων.ίας των κλάδων τους.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Νταϊάν Αμποτ, σύμφωνα με  χαρακτήρισε λανθασμένο τον στόχο της μείωσης της μετανάστευσης, καθώς το ζητούμενο θα πρέπει να είναι αυτό που είναι καλό για την οικονομία και που αντιπροσωπεύει της αξίας μίας κοινωνίας. Ειδικά για το μισθολογικό όριο είπε ότι δεν καθορίζει τη σπουδαιότητα τη

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα