Βρετανία: 700 μετανάστες διέσχισαν σε μία ημέρα τη Μάγχη με μικρά πλεούμενα

Σχεδόν 700 μετανάστες διέσχισαν χθες, Δευτέρα, τη Μάγχη με μικρά πλεούμενα για να φθάσουν στις βρετανικές ακτές, με τον αριθμό τους να είναι ο υψηλότερος από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 696 άνθρωποι σε 14 μικρά πλεούμενα αναχαιτίστηκαν ενώ πραγματοποιούσαν τον επικίνδυνο διάπλου, σε ένα από τα σημεία με τη μεγαλύτερη κίνηση παγκοσμίως, ανεβάζοντας σε πάνω από 17.000 το σύνολό τους από την αρχή της χρονιάς.

Απέναντι στη μεγάλη έκταση του φαινομένου, η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη Ρουάντα για να αποστέλλει στην αφρικανική χώρα αιτούντες άσυλο που φθάνουν παράτυπα σε βρετανικό έδαφος. Αν και καμία από αυτές τις απελάσεις δεν έχει λάβει ακόμα χώρα -μια πρώτη πτήση είχε προγραμματιστεί τον Ιούνιο αλλά ματαιώθηκε ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)- οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον, ο Ρίσι Σουνάκ και η Λιζ Τρας, έχουν και οι δύο υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσουν αυτή την επίμαχη πολιτική.

Βρετανοί βουλευτές, σε πρόσφατη έκθεσή τους, εκτίμησαν ότι αυτό το μέτρο απέχει από το να έχει το αναμενόμενο αποτρεπτικό αποτέλεσμα και έκαναν έκκληση το Λονδίνο να διαπραγματευτεί με το Παρίσι την εγκατάσταση σε γαλλικό έδαφος ενός κέντρου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι διελεύσεις στη Μάγχη σε μικρά πλεούμενα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά: 28.500 άνθρωποι έφθασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, ένας αριθμός που θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ίδιους, να φθάσει τις 60.000 έως τα τέλη της χρονιάς.

Τουλάχιστον 166 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη, εκ των οποίων οι 27 μέσα σε μία μόνο ημέρα στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ετοιμάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά να καταβάλει εκατομμύρια λίρες στη Γαλλία στο πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των διελεύσεων μεταξύ της γαλλικής και της βρετανικής κυβέρνησης.

Πρόσφατα εξαρθρώθηκε δίκτυο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι διακίνησε πάνω από 10.000 μετανάστες, προερχόμενους από τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Αφρική, από τη Γαλλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 12-18 μήνες με μικρά φουσκωτά, και 39 άτομα συνελήφθησαν. Αυτή η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από κοινού από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτηρίστηκε από τη Europol η μεγαλύτερη επιχείρηση που είχε στόχο δίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί μικρά πλεούμενα.