Βραζιλία: Ολική επαναφορά από Λούλα – Απειλές από Μπολσονάρο

Σε ηλικία 77 ετών πια, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, διεκδικώντας με αξιώσεις την προεδρία της χώρας ενάντια στον Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Στις 2 Οκτωβρίου οι Βραζιλιάνοι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον πολιτικό που θα αναλάβει για τα επόμενα χρόνια τα ηνία στη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Από τη μία πλευρά ο εθνολαϊκιστής νυν πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που διεκδικεί την επανεκλογή του, και από την άλλη ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα: Ο «ιστορικός» ηγέτης του Κόμματος των Εργαζομένων (PΤ) και πρώην συνδικαλιστής που κυβέρνησε τη Βραζιλία στην περίοδο 2003 – 2010 βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά, λοιδορήθηκε και βρέθηκε στη φυλακή, προτού αποφυλακιστεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2019, όπως σημειώνει σε άρθρο της η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει τη νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, 2 Οκτωβρίου. Το προβάδισμά του απέναντι στον Μπολσονάρο αγγίζει πλέον ακόμη και τις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC παρουσιάζει τον 76χρονο Λούλα να προηγείται με 48% έναντι 31% του 67χρονου Μπολσονάρο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Ο 67χρονος Μπολσονάρο ωστόσο έχει από την πλευρά του πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις καταγγελίες περί επαπειλούμενης νοθείας σε βάρος του, με την στάση του να γεννά μάλιστα υποψίες ότι εκείνος θα μπορούσε να κινηθεί στα χνάρια του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρνούμενος δηλαδή να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα την επομένη των εκλογών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μπολσονάρο θα μπορούσε, ενδεχομένως, να καλέσει τους οπαδούς του να διαδηλώσουν υπέρ της παραμονής του στην εξουσία, όπως είχαν κάνει άλλωστε και οι οπαδοί του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021 «πολιορκώντας» τότε το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον.

Μια τέτοια κίνηση θα δυναμίτιζε ωστόσο επικίνδυνα το κλίμα της εσωτερικής πόλωσης σε μια χώρα με «ιστορικό βίας» όπως είναι η Βραζιλία.

 

 

πηγές   DW, Reuters, AP

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα