Βραζιλία: Ο Λούλα επιδιώκει να μειώσει το προβάδισμα του Μπολσονάρου στα νότια της χώρας

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξαπολύει επίθεση για να επηρεάσει τους υποστηρικτές του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου στις νότιες πολιτείες της Βραζιλίας, προπύργιο του δεξιού εν ενεργεία προέδρου, αναφέρει το Bloomberg.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία πραγματοποίησε συγκέντρωση την Παρασκευή στο Πόρτο Αλέγκρε, πρωτεύουσα του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, προτού μεταβεί στην Κουριτίμπα, πρωτεύουσα της πολιτείας Παρανά, όπου κρατήθηκε πίσω από τα κάγκελα μεταξύ 2018 και 2019 στο πλαίσιο μιας καταδίκης για διαφθορά, η οποία αργότερα ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Την Κυριακή ο αριστερός ηγέτης θα επισκεφθεί τη Φλοριανόπολη, την πρωτεύουσα της Σάντα Καταρίνα.

“Κάποιοι νομίζουν ότι μισώ την Κουριτίμπα επειδή ήμουν στη φυλακή εδώ. Έχω ευγνωμοσύνη για αυτή την πόλη και στοργή για τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν φείδονται κόπων για να ζητούν συνεχώς την ελευθερία μου τις 580 ημέρες που ήμουν εδώ”, δήλωσε ο Λούλα σε προεκλογική εκδήλωση το πρωί του Σαββάτου στην πρωτεύουσα.

Ο Λούλα διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 2ας Οκτωβρίου, αλλά υπολείπεται σταθερά του Μπολσονάρου στο νότο – μια σχετικά πλουσιότερη περιοχή με οικονομία βασισμένη στη γεωργία και συντηρητικές αξίες παρόμοιες με αυτές που υποστηρίζει ο πρώην λοχαγός του στρατού.

Ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου στην περιοχή, έναντι 34% για τον Λούλα, σύμφωνα με έρευνα της Datafolha που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα νούμερα των εθνικών δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν τον Λούλα να προηγείται με 45% των ψήφων και τον εν ενεργεία πρόεδρο να υπολείπεται με 33%. Η νότια περιοχή αντιπροσωπεύει το 14,4% του εκλογικού σώματος της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος εδραίωσε την υποστήριξή του στις αγροτικές πολιτείες της Βραζιλίας ανοίγοντας τις ξένες αγορές για τις γεωργικές εξαγωγές, χαλαρώνοντας τους κανόνες για την οπλοκατοχή που διευκόλυναν τους μεγαλοαγρότες να υπερασπιστούν τη γη τους, και αποθρασύνοντας το άλλοτε φοβερό Κίνημα των ακτημόνων, μια ομάδα μαρξιστικής έμπνευσης που είχε χρηματοδοτήσει χιλιάδες εισβολές σε μη παραγωγικές φάρμες σε όλη τη χώρα.

Ενώ ισχυρίστηκε ότι “σέβεται βαθιά” τους Βραζιλιάνους αγρότες, ο Λούλα υποσχέθηκε να βάλει τέλος στις εισβολές γης και στις παράνομες εξορύξεις στον Αμαζόνιο, αν κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου. Δήλωσε επίσης ότι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να φροντίζουν για την εθνική κυριαρχία και όχι να παρακολουθούν τις εκλογές της χώρας.

Το ταξίδι του Λούλα δεν έρχεται χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια. Πίσω στο 2018, πριν συλληφθεί και του απαγορευτεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές του επόμενου έτους, ο πρώην πρόεδρος ακύρωσε μια επίσκεψη στην περιοχή, όταν το λεωφορείο του δέχθηκε πυρά ενώ ταξίδευε μέσω της πολιτείας Παρανά. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα