Βραζιλία: Ο Λούλα απορρίπτει την “πράσινη νεοαποικιοκρατία” στη σύνοδο κορυφής για τον Αμαζόνιο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε πως αρνείται να δεχθεί μαθήματα από τις βιομηχανικές χώρες για την προστασία του περιβάλλοντος, στο τέλος μιας Συνόδου Κορυφής για τον Αμαζόνιο που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Βραζιλία.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε την πράσινη νεοαποικιοκρατία που εισάγει εμπορικούς φραγμούς και διακρίσεις με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και περιφρονεί τους εθνικούς κανονισμούς και τις εθνικές πολιτικές μας”, δήλωσε ο Λούλα κατά τη συνάντηση χθες, Τετάρτη, στο λιμάνι Μπελέμ.

Νωρίτερα ο οικοδοεσπότης της συνόδου είχε επικρίνει την πρόσθετη δήλωση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νοτιοαμερικανική οικονομική συμμαχία Mercosur.

Ο Λούλα δήλωσε πως μια τέτοια δήλωση για το κλίμα, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συνιστούσε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Mercosur, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, και θα επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξή τους.

Ο Λούλα κάλεσε τις βιομηχανικές χώρες να κάνουν τις δικές τους συνεισφορές για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

“Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο από το 75% του πλούτου και εκπέμπει σχεδόν τη μισή από τη συνολική ποσότητα του άνθρακα που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα”, επισήμανε ο Λούλα.

“Οι υπηρεσίες στο περιβάλλον και το οικοσύστημα που παρέχουν στον κόσμο τα τροπικά δάση πρέπει να αμείβονται δίκαια και ισότιμα”, υπογράμμισε.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι μια σημαντική αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα και έχει σημαντικό ρόλο στη διεθνή μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα