Βραζιλία: Νίκη του Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνει νέα δημοσκόπηση

Έτοιμος να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, που θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου, εμφανίζεται ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, εξασφαλίζοντας το 53% των ψήφων έναντι 47% του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha.

Η έρευνα αυτή, η πρώτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο αναφοράς μετά τον πρώτο γύρο της 2ας Οκτωβρίου, τον οποίο κέρδισε ο Λούλα (48%) μεν, αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι προβλεπόταν από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου (43%), έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων επικρίθηκαν έντονα μετά τις εκλογές, διότι δεν πλησίασαν καν το ποσοστό που εξασφάλισε ο ακροδεξιός πρόεδρος στον πρώτο γύρο: τον πίστωναν με το 37% το πολύ.

Την παραμονή των εκλογών, το Νταταφόλια προέβλεπε πως ο Λούλα θα εξασφάλιζε το 50% των εγκύρων ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) και ο κ. Μπολσονάρου το 36%.

Άλλη έρευνα, του ινστιτούτου IPEC, πίστωνε το 51% των εγκύρων ψήφων στον Λούλα και 37% στον απερχόμενο πρόεδρο πριν από τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής. Την Τετάρτη, το ίδιο ινστιτούτο προέβλεψε νίκη του Λούλα στον δεύτερο γύρο με 55% έναντι 45% του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το βράδυ των εκλογών, πανηγυρίζοντας την επίδοσή του στον πρώτο γύρο, ο κ. Μπολσονάρου αποφάνθηκε πως «νικήσαμε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων. Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, ο οποίος φερόταν να οδεύει σε βαριά ήττα εδώ και μήνες, δεν έχει πάψει να διατείνεται πως τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων λένε «ψέματα».

Η δημοσκόπηση του Νταταφόλια έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.884 ψηφοφόρων από την Τετάρτη μέχρι χθες.

Ο δεύτερος γύρος αναγγέλλεται σκληρός στις πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες στο μεγαλύτερο λατινοαμερικάνικο κράτος κι οι δύο αντίπαλοι οργώνουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες για να συνεγείρουν τους υποστηρικτές τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα