

Καταδικασμένη σε 15ετή κάθειρξη για σκάνδαλο διαφθοράς, η πρώην πρώτη κυρία του Περού Ναδίν Ερέδια εγκατέλειψε τη χώρα και έφθασε στη Βραζιλία αφού της χορηγήθηκε άσυλο από την κυβέρνηση Λούλα.
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και η σύζυγός του κρίθηκαν ένοχοι χθες Τρίτη για παράνομη χρηματοδότηση, ύψους 3 εκατ. δολαρίων, που εξασφάλισαν για την προεκλογική εκστρατεία του 2011 από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό κολοσσό Odebrecht (σ.σ. έχει μετονομαστεί πλέον σε Novonor). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την προεκλογική εκστρατεία του Ουμάλα το 2006 είχε ενισχύσει ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες με περίπου 200.000 δολάρια.
Επίσης καταδικασμένος σε 15ετή κάθειρξη, ο Ουμάλα συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η σύζυγός του όμως κατέφυγε μαζί με τον ανήλιο γιο της στην πρεσβεία της Βραζιλίας, όπου ζήτησε άσυλο, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του Περού.
Ύστερα από διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Λούλα, η Ναδίν Ερέδια και το παιδί της επιβιβάστηκαν σε βραζιλιάνικο στρατιωτικό αεροσκάφος που τους μετέφερε στην Μπραζίλια. Ακολούθως θα μεταβούν στο Σάο Πάουλο, όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος της.
Ο 62χρονος Ογιάντα Ουμάλα είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος του Περού που καταδικάζεται από τους τέσσερις που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Oderbrecht, το οποίο έχει οδηγήσει στη φυλακή δεκάδες πολιτικούς και επιχειρηματίες στη Λατινική Αμερική.
Ο βραζιλιάνικος κατασκευαστικός κολοσσός μοίρασε μίζες συνολικού ύψους 788 εκατ. δολαρίων σε δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίσει δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Σχετικά Νέα
Κίνα: Στροφή προς την Ευρώπη για τις εξαγωγές χρησιμοποιημένου μαγειρικού ελαίου
Στροφή προς την ΕΕ, και όχι μόνο, φαίνεται να κάνει η Κίνα όσον αφορά.
Γερμανία: Μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο
Μικρή υποχώρηση κατέγραψαν οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, με τις τιμές των εισαγωγών.
Τουρκία: Αρχίζει η δίκη φυλακισμένου σουηδού δημοσιογράφου
Ο σουηδός δημοσιογράφος Γιοακίμ Μεντίν, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου φθάνοντας στην Τουρκία,.
«Καμπανάκι» για τη Βρετανία: «Απροετοίμαστη μπροστά στην κλιματική αλλαγή – Τα χειρότερα έρχονται»
Πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα: η Βρετανία «δεν είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της.