Site icon The Indicator

Βούτσης: Να εργαστούμε για να γεννηθεί ξανά το 2025 η ελπίδα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και προοδευτική εναλλακτική πολιτική διέξοδο

Στις πολιτικές εξελίξεις και στα προτάγματα της νέας χρονιάς για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Νίκος Βούτσης καλεσμένος του Γιώργου Μελιγγώνη στον Αθήνα 9,84.

Ερωτηθείς εάν το 2025 μπορεί να αποτελέσει αφετηρία συνεννόησης ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας εστιάζοντας κυρίως στην όλη Αριστερά, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε, προς ώρας, το ενδεχόμενο ουσιαστικής προσέγγισης. Και παρέπεμψε στην «ανάγκη σαφήνειας στα όρια της αισιοδοξίας για ενότητα», με αφορμή την αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε στην πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα Ράμμου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

*Το θέμα της αναγκαίας όσο και επιθυμητής ενότητας της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων, δεν διαμορφώνεται μέσα από μια τεχνική εξουσίας- Ανέφικτη πολιτικά και προγραμματικά -με τις σημερινές συνθήκες- μια ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ ων δυνάμεων της πέραν του ΚΚΕ Αριστεράς. Το ίδιο και η συζήτηση για ευρύτερες συγκλίσεις και με το ΠΑΣΟΚ..

«Θέλει ανοιχτή καρδιά, προγραμματικές συγκλίσεις και δοκιμασία σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να οργανωθούν αγώνες που θα πιέσουν την κυβερνητική πολιτική. Όλα αυτά χρειάζεται να γίνουν σε γρήγορους χρόνους, προκειμένου να ωριμάσουν πραγματικά οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να γίνει λόγος για μια προοδευτική πολιτική διέξοδο. Ο Μπάμπης Γεωργούλας το λέει καλά στην εφημερίδα «Εποχή» απ όπου δανείζομαι τη διατύπωσή του…Πολιτική δεν είναι, σύμφωνα με τη δική μας λογική, η τέχνη του εφικτού. Αλλά το να μπορείς να δώσεις ελπίδα και να καταστήσεις εφικτό, αυτό που μοιάζει ανέφικτο».

*Καλό θα είναι να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων στην ανάδειξη ΠτΔ

«Και αυτό, ανεξαρτήτως της απόφασης της κυβέρνησης, η οποία έχει τη δυνατότητα να αναδείξει από μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με τους βουλευτές που διαθέτει ή ακόμα και με λιγότερους, στη βάση της αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε σε αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της -τότε- Βουλής.»

Ο κ Βούτσης εκτίμησε ακόμη, ότι η σημερινή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της κοινωνίας είναι στο μέτρο μιας κοινωνίας του 1/3- αντί των 2/3 που ήταν στο παρελθόν. Απεικονίζει δηλαδή μια κοινωνία που έχει ή θεωρεί πως έχει και μακροπρόθεσμα τη δυνατότητα όχι απλά να επιβιώνει, αλλά να καταναλώνει με κάθε ευκαιρία.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι τα προβλήματα που υπήρξαν στη χώρα οφείλονται στο γεγονός ότι αν και διανύουμε έτη με υπερτουρισμό και μάλιστα σε υψηλή ποσοτική κλίμακα, δεν έχει γίνει αντίστοιχη προσπάθεια στον τομέα των κρατικών υποδομών. Στους δρόμους, στην τοποθέτηση φορτιστών για τα ηλεκτρικά οχήματα, στις τηλεειδοποιήσεις … ώστε να υπάρχει δυνατότητα πραγματικής διευκόλυνσης προς τους πολίτες.

Ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου επέκρινε την κυβέρνηση για παροχή χαμηλής εξυπηρέτησης στον πληθυσμό και ότι καταβάλλει απέλπιδα προσπάθεια να διαμορφώσει μια μαγική εικόνα σε σχέση κυρίως με την οικονομία της χώρας, χωρίς όμως πραγματικό αντίκρισμα .

*Όλοι οι δείκτες και οι έρευνες στο τέλος του 2024, αποτυπώνουν μια πολύ δυσμενή εικόνα για την οικονομία, αλλά και το σημείο όπου βρίσκεται η πλειοψηφία του κόσμου

«Υπάρχει μια αντίφαση, που έχει να κάνει με μια φαινομενικά παντοδύναμη κυβέρνηση αν και με μειωμένα ποσοστά από τις ευρωεκλογές, η οποία σχεδιάζει την τρίτη τετραετία της στην εξουσία, ενώ από από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα πραγματικά προβλήματα που αναδείχθηκαν και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Αυτό είναι το πεδίο, μέσα στο οποίο θα δοκιμαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Μαζί με τις αντοχές τους και το κατά πόσον προγραμματικά μπορούν να δώσουν λύσεις και μια ελπίδα εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης στα προσεχή έτη.»

Σημεία συνέντευξης τ. προέδρου της Βουλής,

Το 2024 κληροδοτεί εξαιρετικά μεγάλες εκκρεμότητες και αδιέξοδα. Έχουμε μεγάλες εμπόλεμες ζώνες στον πλανήτη, μας απασχολούν ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και κρίση, αντιμετωπίζουμε τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Καταστάσεις που έχουν επισημανθεί διαπιστωτικά από όλους, παγκοσμίως. Καθώς λοιπόν ο χρόνος που φεύγει μας κληροδοτεί ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι σαφές θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και ασύμμετρες «πολιτικές απειλές».

Η απειλή από την πλευρά Τραμπ για υπέρογκους δασμούς προς τους άλλους πόλους της διεθνούς οικονομίας στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποίησης, η οποία βαίνει με γρήγορους ρυθμούς προς μία αποπαγκοσμιοποίηση. Υπάρχουν απειλές σε σχέση με τα ενεργειακά, σε μια Ευρώπη η οποία είναι πλέον εξαιρετικά αδύναμη ως πόλος στο διεθνές πολυπολικό σύστημα. Βλέπουμε ότι οι πηγές αστάθειας γύρω μας μεγαλώνουν.

Πρέπει να υπάρξει μία γιγάντια διεθνής προσπάθεια για τη στήριξη και ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ και την ανάληψη ευθύνης από όλες τις πλευρές για να υπάρξει ειρήνη και να υπάρξει ένα διαφορετικό νέο διεθνές περιβάλλον. Ένα νέο διεθνές περιβάλλον όπου δεν θα θεωρείται  φυσιολογικό να συζητάει κανείς για πυρηνική απειλή ή το να δοκιμάζονται κάθε εβδομάδα καινούργια όπλα και να μετριέται η αποτελεσματικότητά τους ή πώς στη Μέση Ανατολή, μετά και το χτύπημα στην Υεμένη, συμπληρώθηκαν τέσσερις χώρες στις οποίες μέσα στους τελευταίους έξι μήνες το Ισραήλ έχει κάνει επιθέσεις στο όνομα της νόμιμης, όπως θεωρεί το ίδιο, άμυνας.  Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μία διεθνής συζήτηση που να καθιστά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας ή το Διεθνές Δικαστήριο, ύποπτους για αντισημιτισμό ή να τους κατατάσσει στη χωρία των ανενεργών παραγόντων. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα. Εκεί εντάσσεται και η συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες.

Πρόσφατα ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε μίλησε για αύξηση των εξοπλισμών στο 3% μετά το 2%. Η χώρα μας είναι μέσα στις τρεις χώρες που το έχουνε πιάσει το 3% και είναι υπερήφανος ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτό. Ο κ. Τραμπ έρχεται και μιλάει για αύξηση στο 5%.

Μεθαύριο λοιπόν, κάποιος άλλος, καθώς θα αυξάνονται οι εστίες έντασης και η επικινδυνότητα θα πει 10%. Και οι συνέπειες οι κοινωνικές, αλλά και γενικότερα οι γεωπολιτικές θα είναι δραματικές. Άρα, επαναλαμβάνω δεν πρόκειται περί μίας εμμονής. Είναι το ποιες επιλογές, ποιες προτεραιότητες μέσα στο επιβαρυμένο από κάθε πλευρά διεθνές σύστημα γίνονται ή θα γίνουν για την ειρήνη. Η ειρήνη είναι μία, έχει ονοματεπώνυμο και γνωρίζει όλος ο κόσμος, διότι έχει περάσει περιόδους ειρήνης, τα καλά που επιφέρει η ειρήνη.

Κάποτε είχαμε την κοινωνία των δύο τρίτων. Στις μέρες μας πλέον πάμε προς την κοινωνία του ενός τρίτου που έχει τη δυνατότητα ή πιστεύει πως την έχει και θα την έχει μακροπρόθεσμα ότι μπορεί όχι απλά να επιβιώνει αλλά να καταναλώνει με κάθε ευκαιρία.

Γίνεται μία απέλπιδα προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να διαμορφωθεί μία μαγική εικόνα σε σχέση κυρίως με την οικονομία της χώρας η οποία προφανώς δεν έχει πραγματικά στοιχεία. Όλοι οι δείκτες και οι έρευνες που γίνανε πρόσφατα και που αφορούν στην αγοραστική δύναμη, στους μισθούς, στη στέγη, στο βαθμό αισιοδοξίας, στο ύψος των αμυντικών δαπανών δείχνουν μία πολύ δυσμενή εικόνα για το τι πραγματικά γίνεται στην οικονομία, ποιες είναι οι συνέπειες και πού βρίσκεται η πλειοψηφία του κόσμου.

Αυτό είναι το περιβάλλον. Αυτή η αντίφαση από τη μία πλευρά  μία φαινομενικά παντοδύναμη κυβέρνηση, με μειωμένα όμως ποσοστά και από τις ευρωεκλογές, που σχεδιάζει την τρίτη τετραετία με τη διαμόρφωση μίας «μαγικής εικόνας» και από την άλλη τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που αναδείχθηκαν και πρόσφατα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Αυτό είναι το πεδίο λοιπόν μέσα στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα δοκιμαστούν και θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους αλλά και το κατά πόσο προγραμματικά μπορούν να δώσουν λύσεις και να διαμορφωθεί μία ελπίδα ή εναλλακτική πολιτική πρόταση και στο πεδίο της διακυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Δεν νομίζω πως αυτό είναι ζήτημα το οποίο θα μπορούσε και μέσα από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, να επιλυθεί μέσα στο 2025.

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προχώρησε σε μια σημαντική πρόταση για υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κύριο Ράμμο, που είχε όλα τα εχέγγυα από όλες τις πλευρές και δεν ήταν και κομματικά στρατευμένος ή υποκινούμενος. Η αντιμετώπιση που υπήρξε με τα άμεσα αντανακλαστικά από κόμματα και δημόσια από παράγοντες του προοδευτικού χώρου, ώστε να αδυνατίσει και τελικά να αποδυναμωθεί και να αποσυρθεί αυτή η πρόταση, δεν μπορεί να μας γεμίζει η αισιοδοξία.

Το θέμα της αναγκαίας και επιθυμητής ενότητας της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων, στο οποίο εμείς ομνύουμε και για το οποίο έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια από διάφορα μετερίζια, δεν είναι κάτι που διαμορφώνεται μέσα από μια τεχνική εξουσίας. Είναι κάτι το οποίο θέλει ανοιχτή καρδιά, θέλει προγραμματικές συγκλίσεις, θέλει μια δοκιμασία στο κοινωνικό επίπεδο για να υπάρξουν κοινωνικοί αγώνες που θα πιέσουν για την κυβερνητική πολιτική.

Όλα αυτά χρειάζονται για να ωριμάσουν με γρήγορους ρυθμούς πραγματικά οι προϋποθέσεις για προοδευτική πολιτική διέξοδο.

Με τις σημερινές συνθήκες είναι ανέφικτη μια ουσιαστική προσέγγιση των δυνάμεων της Αριστεράς. Επαναλαμβάνω με τις σημερινές συνθήκες αυτό είναι κάτι το ανέφικτο πολιτικά, προγραμματικά πλην όμως πρέπει να εργαζόμαστε για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε να γίνει εφικτό.

Αυτό θέλει προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ειλικρίνεια και κυρίως διάθεση για κοινωνικούς αγώνες και για σαφή πολιτικά μέτωπα όπως για το θέμα των αμυντικών δαπανών, για τις τράπεζες, για τα θέματα των εργασιακών δικαιωμάτων, για θεσμικά ζητήματα.

Exit mobile version