Site icon The Indicator

Βουτιά μέχρι 17% για το Bitcoin – το Ελ Σαλβαδόρ συνέχισε την αγορά και άλλων νομισμάτων

Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με το Bitcoin γνωρίζει μια δύσκολη αρχή καθώς η τιμή του κρυπτονομίσματος βρέθηκε να σημειώνει μεγάλες απώλειες στην πρώτη ημέρα ως νόμιμο χρήμα, ενώ η υιοθέτηση του στη χώρα σημαδεύτηκε και από τεχνικά προβλήματα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το κρυπτονόμισμα βρέθηκε να σημειώνει νωρίτερα βουτιά 17% κατρακυλώντας σε χαμηλό ενός μήνα στον απόηχο της είδησης ότι η κυβέρνηση της χώρας αποσύνδεσε το ψηφιακό πορτοφόλι του Bitcoin για να διορθώσει τεχνικά προβλήματα.

Αργότερα τα προβλήματα αυτά φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν, και ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε με ανάρτηση του στο Twitter ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή είναι και πάλι διαθέσιμη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως υποχώρησε μέχρι το χαμηλό των 43.050 δολ. στη Νέα Υόρκη για να περιορίσει στη συνέχεια τις απώλειες του.

Ο Μπουκέλε πάντως ανέφερε ότι η χώρα του εκμεταλλεύτηκε την βουτιά για να αγοράσει στα χαμηλά, προσθέτοντας 150 νομίσματα και ανεβάζοντας το σύνολο στα 550, αξίας περίπου 26 εκατ. δολ.

Ο δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto, που παρακολουθεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έχασε μέχρι και 19%, ενώ άλλα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα επίσης γνώρισαν μεγάλες απώλειες.

Το σχέδιο του Ελ Σαλβαδόρ αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία στα 12 χρόνια ύπαρξης του Bitcoin. Το πείραμα παρακολουθούν τόσο οι οπαδοί, όσο και οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων για να δουν αν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα θελήσει να κάνει συναλλαγές με Bitcoin όταν αρχίσει να κυκλοφορεί μαζί με το αμερικανικό δολάριο και αν αυτό θα ωφελήσει την βίαια και φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Αν το πείραμα θεωρηθεί επιτυχές, ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ, σημειώνει το Bloomberg.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται Bitcoin για αγαθά και υπηρεσίες και η κυβέρνηση θα το δέχεται για την πληρωμή φόρων. Το σχέδιο είναι το πνευματικό τέκνο του 40χρονου προέδρου της χώρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα κάνει πιο φθηνή την αποστολή εμβασμάτων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταστήσει 200 ATM για Bitcoin σε ολόκληρη τη χώρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή του κρυπτονομίσματος σε δολάρια ΗΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε ένα fund 150 εκατ. δολ. στην κρατική τράπεζα Banco de Desarrollo de la Republica de El Salvador, για να υποστηρίζει τις συναλλαγές.

Το δολάριο πάντως θα παραμείνει το εθνικό νόμισμα για λογιστικούς σκοπούς στα δημόσια οικονομικά, ενώ έμποροι που δεν είναι σε θέση τεχνολογικά να δεχτούν το ηλεκτρονικό νόμισμα θα εξαιρεθούν από το νόμο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Exit mobile version