Βουτιά για το αργό μετά τα υψηλά επτά ετών, κατρακύλησαν και οι τιμές του φυσικού αερίου

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τιμές του πετρελαίου, μετά το χθεσινό τους κλείσιμο σε υψηλά άνω των επτά ετών, καθώς η απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει μερικές μονάδες της από τα ουκρανικά σύνορα άμβλυνε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μια ρωσικής εισβολής “ανά πάσα στιγμή”, όπως προειδοποιούν το τελευταίο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου έχασε 3,39 δολ. ή σχεδόν 3,6% στα 92,07 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο βρέθηκε στα χαμηλά της ημέρας να κατρακυλά σχεδόν 5 δολ. το περισσότερο από τις 30 Νοεμβρίου όταν η μετάλλαξη όμικρον προκαλούσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Το Brent Απριλίου, στο μεταξύ, υποχώρησε 3,20 δολ. ή 3,3% στα 93,28 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Σημειώνεται ότι και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η τιμή του Brent σκαρφάλωσε 50% το 2021, ενώ στο αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε περίπου 60%, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανέκαμψε με ισχυρό ρυθμό μετά την ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας.

Οι επενδυτές στο μεταξύ, συνεχίζουν να παρακολουθούν τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς η επίτευξη συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για αύξηση των εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν τη Δευτέρα, με τους δύο άντρες να σημειώνουν τη “σημαντική πρόοδο” για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε ελεύθερη πτώση και οι τιμές του φυσικού αερίου
Στο Άμστερνταμ. το συμβόλαιο Μαρτίου στο φυσικό αέριο κατρακύλησε 15%, ενώ βουτιά άνω του 15% σημείωσε και το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο εν μέσω κάποιων αρχικών ενδείξεων ότι Δύση και Ρωσία προσπαθούν να βρουν ένα κοινό πλαίσιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντριμίρ Πούτιν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να είναι εφικτό να βρούμε λύση, όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη και σοβαρή”, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι “για τη γενιά μου ένας πόλεμος είναι κάτι το αδιανόητο”.

“Στην ερώτηση εάν θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι, φυσικά και δεν τον θέλουμε, ανήκω κι εγώ στη ίδια γενιά του καγκελάριου”, δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας ισχυρή ώθηση στις ελπίδες ότι η διπλωματική προσπάθεια δεν έχει εξαντληθεί.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε ευρεία πολεμική σύρραξη, με τη Δύση να προειδοποιεί για ένα ισχυρό πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει με τη σειρά του το Κρεμλίνο να μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ρωσία καλύπτει περίπου το 30% με 40% του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, με τον συνολικό όγκο να φτάνει τα 16,3 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα το 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα