Με πτώση άνω του 10% ολοκλήρωσαν το τρέχον έτος οι τιμές του πετρελαίου, σε μια χρονιά όπου οι γεωπολιτικές ανησυχίες, οι περικοπές παραγωγής και τα μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού παγκοσμίως προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στην αγορά του “μαύρου χρυσού”.
Στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, οι τιμές του πετρελαίου έχασαν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη και έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο των αναφορών ότι αυξάνονται οι ναυτιλιακές εταιρείες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εκ νέου τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την αναστολή δρομολογίων μέσω αυτής εξαιτίας των αυξανόμενων επιθέσεων κατά πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 12 σεντς ή 0,17%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,65 δολάρια το βαρέλι. Το Brent είδε το συμβόλαιό του για τον Μάρτιο να χάνει 11 σεντς ή 0,14%, στα 77,04 δολάρια.
Και τα δύο συμβόλαια ολοκλήρωσαν το έτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε σε καταβαράθρωση τις τιμές του καυσίμου, παρά τον συνεχιζόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή λόγω του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα
Το WTI υποχώρησε κατά 10,73% στο έτος, ενώ το Brent έχασε 10,32%.
Οι περικοπές παραγωγής από τον OPEC+, που περιλαμβάνει τις χώρες μέλη του καρτέλ και τους συμμάχους τους με επικεφαλής τη Ρωσία, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με αποτέλεσμα τόσο το Brent όσο και το WTI να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 20% από τα υψηλά του 2023.
Ωστόσο, οι traders εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά, καθώς οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών στις μεγάλες αγορές, βελτιώνοντας τη ζήτηση, ενώ και η εξασθένιση του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση το 2024.
Έρευνα του Reuters σε 30 οικονομολόγους και αναλυτές καταδεικνύει ότι το αργό Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 80 δολαρίων περίπου φέτος και τα υψηλά άνω των 100 δολαρίων το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.