Βουτιά 4% στις τιμές του πετρελαίου

Ισχυρές απώλειες εμφανίζουν οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα και στην Ιαπωνία τον Ιούλιο εντείνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στα 100,5 δολάρια το βαρέλι με απώλειες σχεδόν 3,5 δολαρίων ή 3,3%.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στο αμερικανικό WTI, που βλέπει το δικό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να σημειώνει βουτιά 4,3% ή 4,2 δολ. με την τιμή του να κινείται στα 94,4 δολάρια το βαρέλι.

Τα νέα lockdowns για τον κορονοϊό επέφεραν πλήγμα στη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, την μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο κινεζικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 50,4 μονάδες τον Ιούλιο από τις 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, το βασικό σενάριο της Barclays για ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη μετατράπηκε σε αισιόδοξο και η βρετανική τράπεζα βλέπει πλέον βαθιά και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση – ακολουθώντας και αυτή τη “στροφή” που πραγματοποίησε η Citigroup την προηγουμένη εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα οι ανησυχίες για επερχόμενη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, που θα οδηγήσει σε καταστροφή της ζήτησης ενεργειακών προϊόντων, δείχνουν να φέρνουν μπαράζ πωλήσεων στο αργό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Reuters Γουάνγκ Ταο, η απώλεια της στήριξης των 102,68 δολαρίων για το Brent οδηγεί την τιμή του πλέον στην περιοχή των 99,52 με 101,26 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται τόσο το Brent όσο και το WTI, ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τον Ιούλιο με δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 2020.

Κατά τα άλλα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ συνέχισε να κινείται ανοδικά, με τον αριθμό εξεδρών της χώρας να αυξάνεται κατά 11 τον Ιούλιο, αυξημένος 23ο διαδοχικό μήνα, ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes.

Τέλος, τα βλέμματα των επενδυτών αναμένεται να στραφούν στον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+), που συναντώνται την Τετάρτη για να αποφασίσουν για την παραγωγή του Σεπτεμβρίου, με τις προσδοκίες πάντως να είναι τουλάχιστον συγκρατημένες.

Δύο πηγές από τις οκτώ πηγές του Οργανισμού που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέφεραν στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου θα συζητηθεί μια μέτρια αύξηση παραγωγής, ενώ οι υπόλοιπες εκτίμησαν ότι η παραγωγή μάλλον θα διατηρηθεί σταθερή.

Στην Λιβυή πάντως, ο υπουργός Μοχάμαντ Αούν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας έφθασε στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή τον ημερήσιο μέσο όρο πριν από τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών από τα μέσα Απριλίου ως τα μέσα Ιουλίου που παρέλυσε την οικονομία της ασταθούς χώρας της βόρειας Αφρικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα