Βουτιά 4% για το πετρέλαιο – Πτωτικές τάσεις στο φυσικό αέριο

Τάσεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων στο πετρέλαιο διαφαίνονται στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με φόντο τις ανησυχίες για τη ζήτηση στο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως την Κίνα αλλά και τη νέα ενίσχυση του δολαρίου.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου του Brent διαπραγματεύεται με απώλειες 3,7% ή 4,2 δολαρίων με την τιμή του να υποχωρεί στα 108,2 δολ. το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το WTI Ιουνίου σημειώνει απώλειες 4,06% ή 4,46 δολαρίων με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 105,3 δολ. το βαρέλι.

Η άνοδος του δολαρίου σε νέο υψηλό εικοσαετίας αποθαρρύνει όπως είθισται τις αγορές αργού, καθιστώντας το ακριβότερο για τους κατόχους άλλων ισοτιμιών.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνουν να έχουν τρομοκρατηθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων και τους φόβους επερχόμενης ύφεσης, καθώς τα αυστηρότερα και lockdown στην Κίνα οδήγησαν σε επιβράδυνση των εξαγωγών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως τον Απρίλιο.

Στη Ρωσία η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε στις αρχές Μαΐου και πλέον έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μετά την επιβράδυνση του Απριλίου στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην Κίνα πάντως, οι εισαγωγές αργού μειώθηκαν κατά 4,8% το πρώτο τετράμηνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά κατέγραψαν αύξηση σχεδόν 7% τον Απρίλιο.

Στο μέτωπο της προσφοράς, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του αργού για την Ασία και την Ευρώπη τον Ιούνιο.

Κατά τα άλλα, η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο παραμένει ακόμα υπό διαβουλεύσεις, καθώς απαιτείται ομόφωνη συμφωνία των κρατών – μελών.

Οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν πάντως να απαγορεύσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με την Ιαπωνία να δηλώνει ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου “επί της αρχής”.

Πτωτικά το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ακολουθούν πτωτική πορεία με τη Ρωσία να διαβεβαιώνει τους αγοραστές ότι μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν πληρωμές χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Ειδικότερα, τιμή του συμβολαίου Ιουνίου στο Άμστερνταμ (TTF) σημειώνει απώλειες 5,9% και διαμορφώνεται στα 95,7 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε υποχωρήσει έως και τα 94,19 ευρώ.

Σε επιστολή που επικαλείται το Bloomberg, η Gazprom δήλωσε στους Ευρωπαίους πελάτες της ότι μια νέα εντολή που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο στις 4 Μαΐου “διευκρινίζει τη διαδικασία” του αρχικού διατάγματος για τις πληρωμές σε ρούβλια, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν το νέο έγγραφο θα είναι αρκετό για να κατευνάσει τις ανησυχίες της ΕΕ.

Η Ρωσία έχει διακόψει ήδη την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία που αρνήθηκαν να πληρώσουν με το νέο σύστημα, ενώ οι προθεσμίες πληρωμής άλλων χωρών είναι αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα