Βουτιά 30% στην τιμή του πετρελαίου

“Βουτιά” πραγματοποιεί το πετρέλαιο μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να πετύχει συμφωνία με τους συμμάχους του σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Συγκεκριμένα οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν να υποχωρούν κατά 33,16% στα $27,59 το βαρέλι και το brent κατά 30,33% στα $31,54 το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κατρακυλούν μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει τον Απρίλιο σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την άρνηση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να υπάρξει μια σταθεροποίηση στις αγορές οι οποίες έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον κοροναϊό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μαζικές περικοπές στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο από 6 έως 8 δολάρια και σύμφωνα με το Reuters η χώρα αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών. Η Σαουδική Αραβία ήδη σήμερα παράγει 9,7 εκατομμύρια βαρέλια αλλά έχει τη δυνατότητα η παραγωγή να φτάσει στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

“Πιστεύουμε πως ο παγκόσμιος πόλεμος τιμών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο όταν η Σαουδική Αραβία μείωσε δραματικά τη τιμή με την οποία πωλεί το αργό και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια” αναφέρει αναλυτής της Goldman Sachs. ” H εκτίμηση για την αγορά πετρελαίου είναι ακόμα χειρότερη από ότι τον Νοέμβριο του 2014 όταν άρχισε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει λόγω του κοροναϊού”. Η Goldman περιέκοψε την πρόβλεψή της για τη τιμή του Brent για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στα $30 το βαρέλι και ανέφερε πως οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα $20.

“Το πιο πιθανό είναι να μπούμε σε μια οδυνηρή διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι οι τιμές να φτάσουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο που θα πιέσουν για μια μορφή συμβιβασμού για την επανέναρξη του περιορισμού της παραγωγής του ΟΠΕΚ” ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία Eurasia Group.

Σχετικά Νέα