Βουλιάζει η εκεχειρία στη Λιβύη

Καταρρέει όπως όλα δείχνουν η συμφωνία που επετεύχθη στο Βερολίνο πριν καν στεγνώσει το μελάνι. Οι υπογραφές που έπεσαν στη γερμανική πρωτεύουσα δεν φαίνεται να πτοούν τις αντιμαχόμενες πλευρές να συνεχίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις που θα τους εδραιώσουν στην εξουσία.

Σύμφωνα με τη lastampa, δυνάμεις που είναι πιστές στον Χάφταρ καταγγέλλουν πως Σύροι μισθοφόροι (σ.σ. έχουν σταλεί από την Τουρκία) που βρίσκονται στο πλευρό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, επιτίθενται σε θέσεις νότια της Τρίπολης (σ.σ. είναι υπό τον έλεγχο του LNA).

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Νταβός δεν πείθουν πως η γειτονική μας χώρα είναι αποφασισμένη να αποτραβηχτεί από την αφρικανική χώρα. «Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε, είναι μια θεμιτή προσπάθεια» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών απαντώντας στο ερώτημα αν η Άγκυρα θα αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα μετά τη συμφωνία για τη Λιβύη που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε επίσης πως ο στρατάρχης Χάφταρ επιθυμεί στρατιωτική λύση ενώ ο Σαράτζ πολιτική λύση.

Στο μεταξύ, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λιβύη ζήτησε σήμερα την «άμεση» επανάληψη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στην χώρα, που έχουν διακοπεί από το Σάββατο από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις φυλές που είναι πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ.

«Οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) πρέπει να επαναληφθούν αμέσως», αναφέρεται σε μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter, στο οποίο υπογραμμίζεται η «βαθιά ανησυχία» της για την διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Στο μεταξύ διαφωνίες καταγράφονται στους κόλπους της ΕΕ. Σύμφωνα με τη lastampa η Γαλλία θέλει να μπλοκάρει κοινή διακήρυξη Ιταλίας, Βρετανίας, Γερμανία και ΗΠΑ η οποία θα καταδίκαζε τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχει υποβάλει ο Χάφταρ, γεγονός πως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κοινή διακήρυξη μόνο από την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Τέλος, θα πρέπει να θυμίσουμε πως η διαδικασία του Βερολίνου δεν προβλέπει πουθενά αντίμετρα για τις εμπλεκόμενες πλευρές που θα διαπιστωθεί πως «έσπασαν» τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα