Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την ΕΥΠ

Παρά τον σάλο για τη φωτογραφική διάταξη, την Παρασκευή 30 Αυγούστου η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε την η τροπολογία αναφορικά με τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ.

Η διαδικασία προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης και έτσι ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Η τροπολογία για την ΕΥΠ ψηφίσθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία με 150 ψήφους «υπέρ» από τους βουλευτές της ΝΔ έναντι 70 «κατά» του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία είτε αύριο το πρωί είτε τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό διότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και έτσι η ψηφοφορία έγινε κανονικά.

Από τη ΝΔ απουσίασαν 8 βουλευτές της που όμως με επιστολές τους αποσαφήνισαν όλοι ότι εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν υπέρ της τροπολογίας.

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε πει προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα».

Εισηγούμενος την τροπολογία για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ρύθμιση αφού επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας, η οποία και επιβάλλεται να διέπεται από διαφάνεια στις συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Επισήμανε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία του επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι έως σήμερα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική σχετικά με το θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και για αποφυγή μικροπολιτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών και τόνισε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων.

Σχετικά Νέα