Βουλή: Σφοδρή κόντρα για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο και ρυθμίζει ένα ζήτημα που όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις απέφευγαν. Παράλληλα επέστρεψε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί την διατήρηση του καθεστώτος ανομίας.

Από την άλλη πλευρά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στις καταγγελίες περί επαναφοράς χουντικών διατάξεων ενώ το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Παράθυρο συναίνεσης άνοιξε το Κίνημα Αλλαγής θέτοντας όμως ως προϋπόθεση περαιτέρω θεσμικές εγγυήσεις για την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος των συναθροίσεων.

«Απαιτούνται θεσμικές εγγυήσεις για την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος (συνέρχεσθαι) αλλιώς δεν συναινούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Καμίνης.

Καραγκούνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «να παραμείνει το πέπλο ανομίας»

Πιο αναλυτικά, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης στρέφοντας τα βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είπατε απίθανα πράγματα. Υποστηρίξατε να αφήσουμε την πόλη να καεί, τα αυτοκίνητα να καίγονται τα κεφάλια να ανοίγουν και εκ των υστέρων να εφαρμόζουμε τον Ποινικό Κώδικα. Όμως ρόλος του κράτος είναι να προλαμβάνει και αν δεν τα καταφέρει τότε να εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας» για να προσθέσει «Αν σας είχαμε αφήσει να ρυθμίσετε το θέμα του κορωνοϊού τι θα λέγατε; Θα τους αφήνατε όλους έξω και αν δεν πήγαινε καλά το πράγμα θα τους στέλνατε στο νοσοκομείο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «να παραμείνει το πέπλο ανομίας. Αν θεωρείτε ότι είναι ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο τότε εμείς θα εκτεθούμε. Η λυσσώδης αντίδραση σε ένα αυτονόητο νομοσχέδιο δείχνει το φόβο σας ότι το νομοθέτημα και θα εφαρμοστεί και θα επιτύχει. Οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν τόσα χρόνια θα πουν ότι ήρθε μια κυβέρνηση και έλυσε το πρόβλημα. Θα συμβεί και γι αυτό αντιδράτε τόσο έντονα σε αυτό το νομοσχέδιο

Προφανώς θα υπάρξει πρόβλημα με τους μπαχαλάκηδες και τα “παιδιά”. Ας τους εξηγήσετε ότι το πάρτι τελείωσε και τα πράγματα επιστρέφουν στην λογική και στη νομιμότητα».

Ραγκούσης: «Εξισώνετε τις πορείες και τις διαδηλώσεις με ανομία και δολοφονίες»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι απλή μεταφορά στην δημοτική γλώσσα των διατάξεων της χούντας. «Εξισώνετε τις πορείες και τις διαδηλώσεις με ανομία και δολοφονίες . Έχετε συνδέσει στη ρητορική σας ότι κάθε νέος, εργαζόμενος, συνταξιούχος που διαδηλώνει είναι ύποπτος διάπραξης εγκλημάτων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση του συνέρχεσθαι» είπε.

Καμίνης: Το νομοσχέδιο χρειάζεται ενισχυμένες εγγυήσεις

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης είπε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρές διαφοροποιήσεις από την πρόταση νόμου που είχε συντάξει επιτροπή συνταγματολόγων την περίοδο που ήταν ο ίδιος δήμαρχος Αθηναίων. «Το νομοσχέδιο δεν έχει βασικές εγγυήσεις που ανταποκρίνονται στην σημασία του. Η σημασία του δικαιώματος είναι μεγάλη και πρέπει να δώσουμε προσοχή. Είναι και ατομικό δικαίωμα να εκφράζει κανείς τους συλλογισμούς του αλλά είναι και δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής. Γι αυτό απαιτούνται ενισχυμένες εγγυήσεις.

Τα προεδρικά διατάγματα της χούντας είναι αντισυνταγματικά. Αν είναι νεκρά έπρεπε να τα θάψουμε. Τα νεκρά νομοθετήματα τα καταργεί ο νομοθέτης. Γιατί δεν έγινε; Γιατί με την κατάργησή τους θα όφειλε ο νομοθέτης να φέρει και το νέο πλαίσιο. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα ορκιζόταν σε κάθε λέξη του Συντάγματος δεν έφερε ρυθμιστικό νόμο. Δεν νομιμοποιείστε σήμερα να κάνετε κριτική γιατί δεν εκπληρώσατε μια συνταγματική επιταγή» είπε.

ΚΚΕ: Νομοθετείτε γελοιότητες

Σφοδρή κριτική άσκησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας: «Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ηθική, κοινωνική και οικονομική εξόντωση των προέδρων σωματείων, ομοσπονδιών συνδικάτων κλπ. Η παρακώλυση της κυκλοφορίας είναι σκοπός μιας διαδήλωσης για να γίνει γνωστό το αίτημα των διαδηλωτών. Νομοθετείτε γελοιότητες. Απαγορεύετε τις αντισυγκεντρώσεις. Στο κάλπικο δημοψήφισμα έγιναν δύο, μια για το “όχι” και μια για το “ναι”. Ασχέτως αν και το “όχι” ήταν στην ουσία “ναι”, με το νομοσχέδιο σας θα έπρεπε να γίνει μια από τις δύο συγκεντρώσεις». Παράλληλα, κατήγγειλε πως «έχει ξεκινήσει μπίζνα με την ασφαλιστική κάλυψη. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες ακονίζουν τα νύχια τους».

Στα χαρτιά υποστήριξε σύμφωνα με το protothema.gr, ότι θα μείνουν οι διατάξεις ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ζητώντας αυστηροποίηση του πλαισίου για την τιμωρία όσων καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα