Βουλή: Οι εισηγητές των κομμάτων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού

Καινοτόμες ρυθμίσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ανέφερε η συμπολίτευση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον αντίποδα, έκαναν λόγο για φωτογραφικές διατάξεις, διευθετήσεις που δεν συμβαδίζουν με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και απέχουν από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

“Διανύοντας μία από τις πιο πετυχημένες τουριστικές περιόδους και αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην εθνική οικονομία, οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την τουριστική βιομηχανία, τους επαγγελματίες του κλάδου και να προωθούμε με τα πλέον κατάλληλα μέσα το τουριστικό μας προϊόν”, ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο “Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού”.

Το παρόν σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, επιχειρεί να απλουστεύσει διαδικασίες αδειοδοτήσεων, να στηρίξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να εισαγάγει καινοτομίες, να ενισχύσει τον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να επικαιροποιήσει το νομοθετικό καθεστώς του επαγγέλματος του ξεναγού και άλλων ζητημάτων. “Πρόκειται, λοιπόν, για μια νομοθετική πρωτοβουλία που έρχεται στοχευμένα να επιλύσει προβλήματα της πράξης, να στηρίξει τη δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου και να ενισχύσει, εν γένει, τον τουριστικό κλάδο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες”, είπε η κ. Βολουδάκη.

Η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι εισάγονται καινοτόμες ρυθμίσεις που προάγουν την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη διατήρηση φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων της χώρας. Παράλληλα, καθιστά ελκυστικότερο το τουριστικό προϊόν της χώρας επ’ ωφελεία της οικονομικής ευημερίας του κάθε τόπου και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Πολλές από τις τιθέμενες διατάξεις, ανέφερε, αποσκοπούν στην εξάλειψη προβλημάτων και παθογενειών που δε βοηθούν στην παροχή ενός σύγχρονου και πολλαπλώς ανταποδοτικού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό του τομέα και της προσαρμογής του στις περιβαλλοντικές και οικονομικές ανάγκες, κάτι που διαχρονικά αποτελεί βασική πηγή εθνικού πλούτου και εισοδήματος ενός πολύ μεγάλου τμήματος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

“Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση μας απογοητεύει, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο με εμβληματικό τίτλο και χωρίς αντιστοιχία στόχων και πράξεων”, είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, και πρόσθεσε: “Έχουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο που δεν απαντά στα προβλήματα του παρόντος Τουρισμού, αλλά ούτε δημιουργεί βάσεις για τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος στο μέλλον. Απλά διευθετεί, ρυθμίζει πολλά ζητήματα, κάποια από τα οποία σίγουρα δεν αποτελούν τα καίρια ζητήματα του τουρισμού. Και αναρωτιέμαι, πώς γίνεται να έχουμε ένα νομοσχέδιο, που στον τίτλο αναφέρει την ενίσχυση των υποδομών, αλλά αντιθέτως φέρνει διατάξεις που επιβαρύνουν τις υφιστάμενες υποδομές και που σε καμία περίπτωση δεν προωθούν την ισόρροπη κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς πουθενά – και το τονίζω – δεν υπάρχει αναφορά στη φέρουσα ικανότητα”. Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο εργασιακό στον τομέα του τουρισμού. “Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου, διότι πλην των άλλων, των χαμηλών απολαβών, του καθεστώτος εργασίας, των κακών εργασιακών συνθηκών και του επιδόματος ανεργίας τριών μηνών, δεν δίνει στους εργαζόμενους μια προοπτική για ένα μέλλον στον τουριστικό κλάδο, πάνω στο οποίο θα μπορούν να χτίσουν τα όνειρά τους. Αντιθέτως, το επάγγελμα αυτό φαίνεται να ξεθωριάζει μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να στρέφονται σε μετακλητούς υπαλλήλους και σε ανειδίκευτο προσωπικό, με συνέπεια τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, απειλώντας ίσως και το ίδιο brand της χώρας μας”, είπε η κ. Σπυριδάκη.

“Είναι εμφανής η προτεραιότητα των ρυθμίσεων στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού. Αυτή είναι η διαχρονική στάση όλων των κυβερνήσεων και όλων των υπουργών Τουρισμού”, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση ενσωματώνουν προνόμια, κίνητρα και μέτρα που διευθετούν, νομιμοποιούν όλες τις παρανομίες σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της φέρουσας ικανότητας ολόκληρων περιοχών και τελικά σε βάρος της ποιότητας ζωής των ίδιων των κατοίκων. “Στις προτεραιότητές σας είναι η αντιμετώπιση όλων εκείνων των παραγόντων που δυσκολεύουν τις επενδύσεις, δηλαδή, κατάργηση κάθε νομοθετικής ρύθμισης, που σε προηγούμενες συνθήκες προέβλεπαν κάποια προστασία δασών, ακτών, βουνών, περιοχών Natura και αλλαγή χρήσεων γης για να υπηρετηθούν οι επιχειρηματικές απαιτήσεις. Το παρουσιάζετε, βέβαια, ως επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας”, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Κατήγγειλε επίσης “νομιμοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών, έλλειψη αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ιδιαίτερα ειδικών τουριστικών υποδομών και περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, παρανομιών όσον αφορά τη χωροθέτηση ξενοδοχειακών λιμένων με τροποποιήσεις της χωροθέτησης για πολεοδομική τακτοποίηση με έκδοση διαπιστωτικών πράξεων”.

“Βιαστική προσπάθεια νομιμοποίησης της λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων”, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος και αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, από τα οποία προκύπτει το συμπέρασμα ότι “συνιστούν μια προνομιακή μεταχείριση των πολυτελών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα και χωρίς να γίνεται καμία μνεία για τις μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τον τρόπο επίλυσής τους”. Η εναρμόνιση της τουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής πολιτικής, πρέπει να αποτελεί τη βασική αρχή, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε ότι η πολιτική για την οικονομική, κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου, πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Απαιτείται δε, να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των περιβαλλοντικών ζημιών, στην ολοκληρωμένη ενημέρωση, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και το διάλογο.

“Το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, που είναι οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και η συμπεριφορά των εργοδοτών”, παρατήρησε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, και πρόσθεσε: “Αν έπρεπε να συνοψίσω σε λίγες λέξεις τους σκοπούς και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, θα έλεγα ότι τα μέρη α’, β’ και γ’, μπορούν να έχουν τίτλο “κανένα τετραγωνικό μέτρο γης ή θάλασσας χωρίς μεγιστοποίηση της δόμησης για τουριστική υπερεκμετάλλευση και ανεξέλεγκτη κερδοφορία μεγαλοεπιχειρηματιών και επενδυτικών ομίλων”. Στην πραγματικότητα επιχειρείτε την παράκαμψη των νομοθετημένων όρων και προϋποθέσεων, ώστε οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεπενδυτές, με νέες πολυτελείς εγκαταστάσεις, να προσελκύσουν πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας”.

“Η δυναμική πορεία του τουριστικού κλάδου δεν μπορεί να προσμετράται μόνο στα πιθανά αυξημένα έσοδα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν πρόσκαιρα, εάν δεν υπάρχει σταθερός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης”, είπε ο ειδικός αγορητής της Νίκης, Κομνηνός Δελβερούδης. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο ζήτημα των ιαματικών φυσικών πόρων και επισήμανε: “Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε για μια ακόμη φορά με προσθήκες και τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων του ν. 3498/2006, ενός νόμου πολύπλοκου και αναχρονιστικού, που είναι καιρός πλέον να αντικατασταθεί πλήρως από ένα σύγχρονο, απλοποιημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο νόμο που θα ξεκαθαρίσει και θα βάλει τάξη επιτέλους στα σημαντικά θέματα των ιαματικών φυσικών πόρων. Εάν έχει, όντως, τη διάθεση το υπουργείο Τουρισμού να ασχοληθεί πραγματικά με τον θεραπευτικό τουρισμό, θα πρέπει να αναμορφώσει ριζικά τους κανόνες για τους ιαματικούς φυσικούς πόρους”.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, “δεν διέπεται από κάποιο στρατηγικό ή ολιστικό όραμα, πέρα από κάποιες εμβαλωματικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του μοντέλου που ήδη υιοθετείται από το υπουργείο Τουρισμού ως τώρα, που είναι η συντήρηση και ενίσχυση του λεγόμενου υπερτουρισμού, με ελάχιστες και ανεπαρκείς ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας”. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τουρισμό, είναι η λεγόμενη επιχειρηματικότητα, και ο τρόπος με τον οποίο αυτός θα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της – ήδη πολύ μεγάλης – συμβολής του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν είπε βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας. “Το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, είναι ένα on money νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο βλέπει τον τουρισμό ως business για να ενισχύσει περισσότερο το μοντέλο του υπερτουρισμού και αγνοεί την περιβαλλοντική, και βεβαίως, την εργασιακή διάσταση του κλάδου αυτού”.

“Σε όλο τον κόσμο, τα δάση είναι στην προστασία του Δημοσίου”, είπε ο ειδικός αγορητής των “Σπαρτιατών” Ιωάννης Κόντης και πρόσθεσε: “Εδώ, έχουμε ιδιώτες που τα έχουν. Και τώρα, με νόμο σαν και αυτόν, θα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν, είτε εντός είτε εκτός περιοχής, όπου μπορούν να κατασκευάσουν και να κάνουν οτιδήποτε άλλο για την επέκτασή τους”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα