Βουλή: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για το νομοσχέδιο καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές

Απορρίφθηκαν στη Βουλή, οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Κατά των ενστάσεων, τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και η Πλεύση Ελευθερίας.

Προηγουμένως, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, «το νομοσχέδιο αναφέρεται στις ευρωεκλογές και το Σύνταγμα δεν έχει μια λέξη για τις ευρωεκλογές».

«Ο συνταγματικός νομοθέτης ρυθμίζει αποκλειστικά ζητήματα που αφορούν στην ανάδειξη, στη συγκρότηση, τη λειτουργία των εθνικών καταστατικών οργάνων, όχι υπερεθνικών», είπε η Ν. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να τεθούν συνταγματικά ζητήματα για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών».

«Η ολομέλεια του ΣτΕ, έχει αποφασίσει ότι το ενωσιακό δίκαιο διέπει την ανάδειξη των ευρωβουλευτών», συμπλήρωσε.

Για τις τρεις αρχές που διέπουν τη διεξαγωγή των εκλογών, τη μυστικότητα, την καθολικότητα, την ισότητα, η υπουργός Εσωτερικών είπε, ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της καθολικότητας και της ισότητας, από το να διασφαλιστεί πως δεν θα χρειαστεί ένας εκλογέας να πληρώσει 1500 δολάρια, να πάρει ένα αεροπλάνο για να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου.

«Άρα αν κάτι υπηρετεί τις αρχές αυτές, είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να άρουμε αυτά τα πρακτικά εμπόδια», επισήμανε.

Σε σχέση με την αρχή της μυστικότητας, η υπουργός Εσωτερικών, σε «μια άσκηση προσομοίωσης», έδειξε τα βήματα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, πως δηλαδή ο εκλογέας θα παραλάβει το φάκελο, πως θα ψηφίσει, πως θα τον αποστείλει έως ότου αυτός φτάσει με τον φάκελο επιστροφής στις αρμόδιες επιτροπές των δικαστικών που διαχωρίζουν το επώνυμο από το ανώνυμο στοιχείο, για να πέσει εν τέλει το ανώνυμο στοιχείο στην κάλπη.

«Υπηρετούνται όλες οι αρχές, όπως ακριβώς υπαγορεύει η ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

Σε προηγούμενες δηλώσεις της η υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης: «Εφόσον διαμορφώνεται μια συναίνεση για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και για τις εθνικές εκλογές; Πρόκειται για μια αυτονόητη επέκταση μιας διευκόλυνσης που τη συζητάμε πέντε δεκαετίες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα