Βουλή: Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Με επεισοδιακό τρόπο άρχισε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις συνακροάσεις στα γραφεία του ΚΚΕ το 2016, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επικαλούμενοι ως δικαιολογία την άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ για άλλη υπόθεση.

Η συνεδρίαση άρχισε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να θέτουν ζήτημα πρόσκλησης του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου έπειτα από το αίτημα του ιδίου για ακρόαση στη Θεσμών προκειμένου να ενημερώσει για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ.

Η πτέρυγα της Ν.Δ μίλησε για γενικόλογο αίτημα εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για το ότι ο κ. Ράμμος επεχείρησε να υποδείξει στη Βουλή πως θα διεξαχθεί η ακρόασή του.

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης σχολίασε πως «οι ανεξάρτητες Αρχές είναι θεσμικά αντίβαρα με οριοθετημένες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν. Δεν μπορούν ως εκ τούτου ούτε να κρίνουν τις λειτουργίες της δικαιοσύνης, ούτε φυσικά να υποδεικνύουν στο Κοινοβούλιο και μάλιστα στην Επιτροπή Θεσμών τι θα κάνει». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος από την ΝΔ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει ήδη καταθέσει τέσσερις φορές στην επιτροπή ενώ πρόσθεσε «Είναι πρωτοφανές το αίτημα «αυτό-πρόσκλησης» στην υψηλότερου επιπέδου κοινοβουλευτική επιτροπή του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Ράμμος επιλέγει να κάνει πολιτική και κινείται εκτός των συνταγματικών ορίων της Αρχής της οποίας προΐσταται».

Ενώπιον της άρνησης της Ν.Δ , ο Γ. Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι το κόμμα του δεν θα συμπράξει στη συνταγματική εκτροπή και ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενος γιατί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας δεν δέχθηκε να θέσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ψηφοφορία.

Η αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας και του ΚΚΕ που μίλησαν για προσχηματική αποχώρηση.

Αυτή που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο έχει στηρίξει όλα τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κλήσεις προσώπων προκειμένου να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό. Κι αυτό γιατί τυχόν ρήξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ-ΚΚΕ θα σημαίνει ότι πλέον δεν θα μπορούν να συμπληρώνονται τα 2/5 τα οποία απαιτεί ο Κανονισμός για να ασκηθεί το δικαίωμα της μειοψηφίας.

Ο κ. Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ μίλησε για «σόου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θλίβει. “Στη σημερινή συνεδρίαση συζητούμε την υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ μετά από αίτημα που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσχηματικά τα όσα είπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση των παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα