

Μία βελανιδιά που μετρά πέντε αιώνες ζωής, είναι το δέντρο που θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στον διαγωνισμό «Ευρωπαϊκό δέντρο της χρονιάς», ο οποίος ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2020, με την ανακοίνωση του νικητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως μετέδωσε η βουλγαρική ραδιοφωνία, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του δέντρου που θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία υπό την ονομασία “Ένα δέντρο με ρίζες” είχε ως κυρίαρχο στοιχείο την ανάδειξη δέντρων που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και τους ενώνουν.
Τέτοια είναι τα συνολικά 24 δέντρα που εγκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, από τον οποίο ανεδείχθη νικήτρια, η βελανιδιά, από το χωριό Νόβο Σέλο κοντά στο Βέλικο Τάρνοβο. Η βελανιδιά, σε σύνολο 3.000 ψήφων, έλαβε 1.073, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του διαγωνισμού.
Ο δήμαρχος του Νόβο Σέλο, Χρίστο Χρίστοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη και ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν την υποψηφιότητα της βελανιδιάς.
“Παρακολουθούμε αυτόν τον διαγωνισμό για αρκετά χρόνια και θέλαμε να συμμετάσχουμε” δήλωσε ο κ. Χρίστοφ, προσθέτοντας ότι η βελανιδιά έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία.
“Πριν από πολύ καιρό το χωριό μας είχε χτιστεί αρχικά περίπου 2 με 3 χιλιόμετρα μακριά από τη θέση που βρίσκεται σήμερα, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο που συνέδεε το Σβίστοφ (στον Δούναβη) με την Κωνσταντινούπολη περνούσε από το χωριό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι κάτοικοι του χωριού να πέσουν θύματα απατεώνων. Τότε μία θαρραλέα γυναίκα αποφάσισε να χτίσει το σπίτι της στο δάσος που είναι γεμάτο βελανιδιές. Την ακολούθησαν και άλλοι. Η βελανιδιά αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο το κέντρο του νέου χωριού” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε, ότι, για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η βελανιδιά θα έχει ξεχωριστή θέση, αφού, γύρω απ’ αυτήν, θα στηθούν γιορτινά τραπέζια, στα οποία νέοι και ηλικιωμένοι θα μάθουν όχι μόνο την ιστορία του χωριού που έχει ριζώσει γύρω από τη βελανιδιά, αλλά θα κρατήσουν στις καρδιές τους την ιστορία τους.
Σχετικά Νέα
Η Πορτογαλία θα ζητήσει από την ΕΕ να χρησιμοποιήσει ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει της ρήτρα διαφυγής που.
FBI: Το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ξεπέρασε τα 16 δισ. δολάρια το 2024
Οι απώλειες από το ηλεκτρονικό έγκλημα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.
Bundesbank: Για κίνδυνο ύφεσης στη Γερμανία λόγω των δασμών, προειδοποιεί ο Νάγκελ
Για τον κίνδυνο ύφεσης στη Γερμανία, λόγω των επιπτώσεων από τους δασμούς των ΗΠΑ,.
Φωτιά στο εμπορικό κέντρο της Μόσχας μετά από έκρηξη αυτοκινήτου
Φωτιά ξέσπασε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε εμπορικό κέντρο στη Μόσχα μετά από έκρηξη.