Βουλγαρία: Εξασφάλισε δύο φορτία LNG από τις ΗΠΑ – Θα τα παραλάβει τον Ιούνιο

Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παραλαβή δύο φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Ιούνιο προχώρησε η Βουλγαρία, ενώ συζητά με την Ουάσιγκτον και το ενδεχόμενο σύναψης μακροπρόθεσμης σύμβασης, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Τα δύο φορτία από τις ΗΠΑ θα παραδοθούν στη Βουλγαρία τον Ιούνιο, ενώ η αγορά θα πραγματοποιηθεί σε τιμή χαμηλότερη απο αυτήν που χρέωνε η Gazprom, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ την Τετάρτη, κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στις 27 Απριλίου λόγω της άρνησης των δύο χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια όπως έχει ζητήση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ανάγκες της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο ανέρχονται περίπου σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων περισσότερο από το 90% προμηθευόταν μέχρι πρότινος από τη Ρωσία.

“Για τον Ιούνιο, έχουν ήδη εξασφαλίσει δύο δεξαμενόπλοια LNG, σε τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από αυτήν της Gazprom. Και ξεκινάμε συνομιλίες για τη σύναψη ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου, στο πλαίσιο του οποίοι οι τιμές θα είναι ακόμη χαμηλότερες”, δήλωσε ο Πέτκοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως διευκρίνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, τα δύο φορτία δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, στο πλαίσιο απεξάρτησης της Ένωσης από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

“Έχουμε διαπραγματευτεί παραδόσεις ειδικά για τη Βουλγαρία, που δείχνει επίσης την υποστήριξη των εταίρων μας”, τόνισε ο Πέτκοφ, προσθέτοντας ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα προέλθει από τους τερματικούς σταθμούς LNG είτε της Ελλάδας είτε της Τουρκίας.


Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία έχει εντείνει τις συνομιλίες της με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ εξετάζει τη σύναψη και άλλων συμφωνιών για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των τερματικών σταθμών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Παράλληλα, έχει ζητήσει από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου ώστε να εξασφαλιστούν πιο ανταγωνιστικές τιμές.

“Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι απλώς αντικαθιστούμε έναν προμηθευτή με έναν άλλο. Αναζητούμε τις πιο καλές τιμές από όλους τους προμηθευτές”, είπε ο Πέτκοφ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα