

Προς νέα εκλογική αναμέτρηση οδεύει πλέον η Βουλγαρία, μετά την αποτυχία του πρώτου κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB εγκατέλειψε την Παρασκευή τις προσπάθειές του για κυβέρνηση συνασπισμού μετά την πύρρεια νίκη του στις εκλογές της 4ης Απριλίου, οι οποίες οδήγησαν σε ένα κατατεμαχισμένο κοινοβούλιο με λίγους συμμάχους για το κόμμα του κου Μπορίσοφ.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ντάνιελ Μίτοφ επέστρεψε στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρούμεν Ράντεφ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς δύο άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν ακόμη και να συναντήσουν τον υποψήφιο που υπέδειξε το κόμμα το οποίο κατηγορούν για διαφθορά και ατιμωρησία των διεφθαρμένων αξιωματούχων και των διαπλεκόμενων με την πολιτική επιχειρηματιών.
«Με δεδομένη αυτή τη στάση, δεν έχει κανένα νόημα πια», δήλωσε ο επκεφαλής του GERB, κ. Μπορίσοφ, πριν την επιστροφή της εντολής από τον κ. Μίτοφ.
Ο κ. Ράντεφ δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του δεύτερου κόμματος, του αντισυστημικού «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», ώστε να εξετάσει τις επιλογές του.
Ο επικεφαλής του απρόσμενα δημοφιλούς λαϊκιστικού κόμματος, Σλάβι Τριφόνοφ, δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα σχέδιά του, παρότι το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» έχει υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε με το GERB, ούτε με τους Σοσιαλιστές, ούτε με το κόμμα της τουρκόφωνης μειονότητας.
Εφόσον αποτύχουν τρεις διερευνητικές εντολές, ο κ. Ράντεφ είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να μην εξαντληθεί η διαδικασία.
Πηγή: Reuters
Σχετικά Νέα
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει «νέες ιδέες» για εκεχειρία
Αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους.
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.