Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρίες

«Στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση τους στα δημόσια κοινωνικά αγαθά»

Διονύσης Καλαματιανός: Συμπερίληψη και κοινωνική ενσωμάτωση στην πράξη

Ο Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει στο μήνυμά του:

«Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρει στο προοίμιό της, πως «η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.»

Προϋπόθεση για την εκπλήρωση της παραπάνω θέσης, είναι η άνευ όρων ισότιμη και πλήρης συμμετοχή σε κάθε πτυχή της δημόσιας και της κοινωνικής ζωής, ειδικότερα: στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στη στέγαση, στην πληροφορία και στα ψηφιακά εργαλεία, στον αθλητισμό, στη ψυχαγωγία και στα πολιτικά δρώμενα. Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη για ένα ισχυρό κράτος με ποιοτική δημόσια παιδεία, άρτιες δομές υγείας, σύγχρονες υποδομές, δημόσια κοινωνική ασφάλιση και ενισχυμένη κοινωνική πρόνοια, που θα εγγυάται ως θεματοφύλακας την επίτευξη αυτού του -κομβικής σημασίας- στόχου.

H Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και εντόνου προβληματισμού. Είναι ημέρα βαθιάς σκέψης και περισυλλογής, για να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα που θα προασπίζει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της, την ισότητα, την κοινωνική αξιοπρέπεια και συνοχή. Ένας ανοιχτός χώρος συμπερίληψης και σεβασμού της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας, καθεμιάς και καθενός από εμάς.

Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση. Να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε εκείνες τις δομές και υποδομές που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα παντού. Να εντείνουμε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, που καταπολεμούν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Παράλληλα με όλα αυτά, χρειάζεται να εστιάσουμε στην οικονομική κρίση και να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, που σήμερα μαστίζει και φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά αποτελούν βασικούς πυλώνες καταπολέμησης των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης και ωθούν στη δόμηση ενός περιβάλλοντος ισότητας και αλληλεγγύης.

Τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι αντικείμενα οίκτου, ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, με σπουδαίες δυνατότητες, δεξιότητες και προοπτικές. Απαιτούν σεβασμό και ίση μεταχείριση. Δυστυχώς, όμως, πολλοί συμπολίτες μας ακόμα και σήμερα βιώνουν αποκλεισμούς και διακρίσεις στην κοινωνική ζωή.

Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη, για μια κοινωνία πραγματικής συμπερίληψης, με καλύτερη ποιότητα ζωής. Θέτουμε, λοιπόν, ως βασική προτεραιότητα μια ζωή με υγεία, αξιοπρέπεια και ευημερία και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κοινωνικό μοντέλο δίχως εκπτώσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες».

Κ. Νοτοπούλου: Και σήμερα και κάθε μέρα Μαζί με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία

Στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου, τονίζει:

«Και σήμερα και κάθε μέρα Μαζί με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, δίνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία που θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής για όλους

​Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας δίνει μια επιπλέον αφορμή για ευαισθητοποίηση και στήριξη στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων με αναπηρία.

Μας υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχουμε όλοι, να δώσουμε Μαζί τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών επιλογών που κάνουν τους συνανθρώπους μας με αναπηρία «αόρατους».

Να άρουμε τις ανισότητες που βιώνουν και να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.

Ίσες ευκαιρίες. Να κινητοποιηθούμε υπέρ των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, με επικοινωνιακούς όρους.

Παρά τις μεγαλοστομίες της, η αλήθεια είναι πως οι δαπάνες στην Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,1% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου).

Για το 2024 μάλιστα, τα προνοιακά επιδόματα και η στήριξη στους ανθρώπους με αναπηρίες είναι μειωμένα.

Το πρόγραμμα για τον προσωπικό βοηθό πρέπει να επεκταθεί και αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να καλύπτει όλους τους συνανθρώπους μας με αναπηρία που το έχουν ανάγκη.

Τα 1250 άτομα που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο περίπου 15% έως 18% των συνανθρώπων μας που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα κινητικό, νοητικό, αισθητηριακό, πνευματικό ή ψυχικό.

Η αναγκαιότητα του προσωπικού βοηθού για την ανεξάρτητη διαβίωση και τη συμπερίληψη των συμπολιτών μας στην κοινότητα είναι επιτακτική.

Ζούμε σε πόλεις που όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμες, σε κοινωνίες που όχι μόνο δεν είναι συμπεριληπτικές αλλά είναι εχθρικές προς τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά και τις οικογένειές τους, τους φροντιστές τους.

Είναι κρίσιμο, οι συμπολίτες μας με αναπηρία να μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στη ζωή και τον κοινωνικό ιστό.

Βιώνουν μια κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές εφάρμοσε συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των αναπήρων, με κυρίαρχη την αποφυγή μείωσης συντάξεων και κατάργησης επιδομάτων αναπηρίας που απαιτούσαν εν μέσω μνημονίων οι θεσμοί, ζητώντας την αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα. Συγχρόνως συγκέντρωσε και χορηγούσε όλα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ σε μηνιαία βάση.

Να εστιάσουμε πραγματικά την προσοχή μας στους ανθρώπους με αναπηρία και να αναλογιστούμε αν κάνουμε για εκείνους όσα οφείλουμε.

Όχι μόνο όσον αφορά στις ανάγκες τους, αλλά κυρίως στις δυνατότητες και τα δικαιώματά τους.

Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για ισότητα στις ευκαιρίες, προσβασιμότητα, σεβασμό της έμφυτης αξιοπρέπειας, απαγόρευση των διακρίσεων κάθε μορφής.

Μαζί να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία που θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής για όλους».

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Ζούμε όλοι κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό»

«Στην Ελλάδα, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα, είτε πρακτικά είτε θεσμικά, στους χώρους εργασίας, στην παιδεία και την υγεία», σημειώνει ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος τονίζει συγκεκριμένα:

«Σε έναν κόσμο που οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το νεοφιλελεύθερο «δόγμα» περί ατομικής ευθύνης υπονομεύει περαιτέρω τις μεγάλες κατακτήσεις του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους δικαίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρίες, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 3η Δεκεμβρίου, μας υπενθυμίζει το χρέος μας ως κοινωνία για μια συμπεριληπτική και κοινωνική θεώρηση των θεμάτων αναπηρίας.

Στην ΕΕ ένας στους έξι πολίτες και παγκοσμίως ένα δις άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι άτομα με αναπηρία. Στην Ελλάδα, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα, είτε πρακτικά είτε θεσμικά, στους χώρους εργασίας, στην παιδεία και την υγεία.

Στεκόμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση τους στα δημόσια κοινωνικά αγαθά με γνώμονα τα απαράγραπτα ανθρώπινα δικαιώματα και με σκοπό την ευημερία και την αξιοπρεπή διαβίωση, σε έναν κόσμο που μας συμπεριλαμβάνει όλους ισότιμα χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε όλοι κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό».

Γιώτα Πούλου: Η συμπερίληψη καθορίζει τον σύγχρονο πολιτισμό

Η Γιώτα Πούλου, βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ​ τονίζει στο μήνυμά της:

«Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, την κατανόηση και την αποδοχή των Ανθρώπων με Αναπηρία.

Είναι μία ημέρα που καλούμαστε ως κοινωνία να αξιολογήσουμε την πρόοδό μας στα θέματα της ισότιμης και ποιοτικής πρόσβασης των Αναπήρων στα κοινωνικά αγαθά, τις υπηρεσίες, την εργασία, την υγεία, τη ψυχαγωγία, την ενημέρωση και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Παρότι που το 10% του πληθυσμού στη χώρα μας είναι ανάπηροι βρισκόμαστε πολύ πίσω από τους διεθνείς στοχους.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Αναπήρων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την άρση κάθε ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού!».

Κ. Μάλαμα : Ενώνουμε τη φωνή μας με το αναπηρικό κίνημα, διεκδικώντας μια καλύτερη καθημερινότητα

Η Κ. Μάλαμα τονίζει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία μας καλεί, όπως κάθε χρόνο, σε απολογισμό δράσης, ως προς το στόχο της βελτίωσης της ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Η ημέρα δεν ενδείκνυται για πανηγυρικούς απολογισμούς, τα προβλήματα παραμένουν και πολλαπλασιάζονται, ενώ όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας με αναπηρία κι οι οικογένειες τους αγωνιούν για τα βασικά, την ώρα που η γραφειοκρατία κι ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από βασικές πρόνοιες, όπως η υγεία κι η παιδεία, εντείνεται. Για άλλη μια χρονιά, η ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ δεν μειώθηκε, η ποιότητα ζωής δεν βελτιώθηκε κι η θέση των συνανθρώπων μας με αναπηρία στην καθημερινότητα δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε.

Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για πολιτικές αξιοπρεπούς διαβίωσης, για ένα πλαίσιο πλήρους ιατρικής κάλυψης, για εκπαίδευση ανοικτή σε όλα τα παιδιά, για προσβασιμότητα στα πάντα, για πάταξη της γραφειοκρατίας, για ουσιαστικές πολιτικές στήριξης της οικογένειας, για φοροαπαλλαγές, για θετικές πολιτικές στην αγορά εργασίας. Γιατί εν δυνάμει άτομα με αναπηρία είμαστε όλοι».

Γ. Παπαηλιού: Η «Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ» πρέπει να συνιστά καθημερινότητα της κοινωνίας παντού

Ο Γ. Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει για την «Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία»:

Η «Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ» δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία στιγμιαία υπόμνηση των σχετικών προβλημάτων, μία ημέρα το χρόνο, αλλά πρέπει να συνιστά καθημερινότητα της κοινωνίας παντού.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται η προβληματική για τους συμπολίτες μας με «ειδικές ικανότητες», αναδεικνύονται η ευθύνη της πολιτείας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και εν τέλει η στρατηγική, ώστε, με πολυεπίπεδες και πολύμορφες δράσεις, να προωθείται και να ενισχύεται η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Αποδέκτες για την εφαρμογή της θεσμικής και οικονομικής βάσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους είναι όλοι, το κεντρικό κράτος, η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί φορείς και το ίδιο το αναπηρικό κίνημα.

Όλοι, στο πεδίο όπου ο καθένας κινείται, πρέπει να προωθούν εκείνες τις πολιτικές που κατατείνουν στην πλήρη ένταξη και στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Τα ΑμεΑ διεκδικούν ζωή με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Η δήλωση Αλ. Αυλωνίτη: Η 3η του Δεκέμβρη είναι ημέρα αφιερωμένη στην κατανόηση και την αλληλεγγύη προς τα άτομα με αναπηρία

Ο αγώνας για πρόσβαση σε μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων για όλους, όπως στις υποδομές (κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους), στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και στην πολιτιστική ζωή είναι διαρκής και ακατάπαυστος. Ζούμε σε πόλεις που δεν είναι προσβάσιμες, σε δομές που δεν είναι φιλικές για τους ανθρώπους με αναπηρία, εθελοτυφλώντας για τις ανάγκες τους. Ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση δεν αρκεί, όπως δεν επαρκεί ένα απλό επίδομα αναπηρίας που στην πράξη καλύπτει τα ελάσσονα της καθημερινής επιβίωσής τους.

Ειδικά στην παρούσα περίοδο, μετά από δεκαετή κρίση, μεσούσης της ακραίας ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της φτωχοποίησης της κοινωνίας, το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή των ατόμων με αναπηρία είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, θαυμάζουμε την δύναμη της ψυχής τους και ενώνουμε μαζί τους τη φωνή μας για αξιοπρεπή διαβίωση, ποιότητα ζωής και για συμπερίληψη των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης
Βουλευτής Κέρκυρας
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα