Έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στη θεματική ενότητα «Αξιοποιώντας τη Δυναμική των Πόλεων και των Περιφερειών», του Olympia Forum II, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα εμφανίζει μια νομική πολυπλοκότητα, καθώς απουσιάζει από το κράτος ένας κεντρικός φορέας, ο οποίος θα αναλάβει την κατανομή και την αξιολόγηση των διαφόρων αρμοδιοτήτων που προκύπτουν μέσα από τους περισσότερους νόμους που ψηφίζονται.
Αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τη μεταφορά των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα εκπονηθεί μελέτη για να εντοπιστούν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης. Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι από τη μεταφορά αυτούσιων των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο, θα προκύψουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ «φτωχών» δήμων, όπως της Ανατολικής Μάνης και «πλούσιων», όπως της Φιλοθέης – Ψυχικού. «Ο μηχανισμός αυτής της κατανομής δεν μπορεί να καταλήξει να αφήνει δήμους χωρίς πόρους ή να φτιάχνει δήμους με πάρα πολλά χρήματα», τόνισε.
Για τις προσλήψεις είπε ότι υπάρχει μια στροφή προς το επιστημονικό προσωπικό προκειμένου οι ΟΤΑ και εν γένει το Δημόσιο να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε ότι έως τον Μάρτιο του 2022 θα έχουν προσληφθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση 1.000 μηχανικοί για να στελεχώσουν τις τεχνικές υπηρεσίες και να συνδράμουν στην έκδοση των οικοδομικών αδειών.
Τέλος, για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των εσωτερικών ελεγκτών και θα αρχίσει η τοποθέτησή τους στις δημόσιες υπηρεσίες, με πρώτιστο αντικείμενο τον προληπτικό έλεγχο για εντοπισμό και αντιμετώπιση κινδύνων (νομικά κενά κ.λπ.) που μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα διαφθοράς
Σχετικά Νέα
-
Βορίδης: Η τραγωδία των Τεμπών ερευνάται πρωτίστως σε ποινικό επίπεδο – Αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη
«Η τραγωδία αυτή ερευνάται πρωτίστως σε ποινικό επίπεδο και αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη», ανέφερε.
-
Ά. Σκέρτσος για σεισμική έξαρση στις Κυκλάδες: Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα – Επενδύουμε στην πρόληψη
Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη σεισμική δραστηριότητα στη.
-
M. Χρυσοχοΐδης: Κανένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μην μένει στη σιωπή και στον φόβο
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-
Π. Μαρινάκης: Ο κόσμος έχει παραπληροφορηθεί για τα Τέμπη
Η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί στα Τέμπη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.