Βόρεια Μακεδονία: Αναμέτρηση με φόντο τις Πρέσπες

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 21ης Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, με κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης τη συνθήκη των Πρεσπών.

Ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ υπερασπίστηκε με θέρμη τη συμφωνία, τονίζοντας ότι ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Σημείωσε επίσης ότι, χάρη στη συμφωνία, η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται παντού στον κόσμο «χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις», ενώ σε όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ αποκαλούσε τη χώρα του με τη νέα της ονομασία, «Βόρεια Μακεδονία». Στον αντίποδα, ο συντηρητικός Μίτσκοσκι χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών εθνική συνθηκολόγηση, με βάση την οποία οι ομοεθνείς του γίνονται «Μακεδόνες σε ρεζέρβα», επέμενε δε να αποκαλεί τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πάντως, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε για το αν θα σεβαστεί ή θα αμφισβητήσει τη συμφωνία στην περίπτωση που σχηματίσει μελλοντικά κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για την προεδρία Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται ενόψει του πρώτου γύρου με ποσοστό 25%, έναντι 22,4% της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE. Στην τρίτη θέση, με 10,9%, έρχεται ο Μπλέρι Ρέκα, που υποστηρίζεται από αλβανικά κόμματα. Στον δεύτερο γύρο, η ψαλίδα ανοίγει περισσότερο, καθώς η πλειονότητα των αλβανόφωνων στρέφεται προς τον Πεντάροφσκι. Στη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αν του το ζητήσει η αντιπολίτευση σε περίπτωση νίκης της στην προεδρική αναμέτρηση. Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ ήταν πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν την υπέγραψε.

 

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα