

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε τη δοκιμαστική βολή ενός νέου οπλικού συστήματος, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ (KCNA).
Από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σεούλ έγινε γνωστό ότι εκτοξεύτηκαν δύο βλήματα από την ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας προς τη θάλασσα. Τα βλήματα εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Χαμχούνγκ γύρω στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), έφθασαν τα 25 χιλιόμετρα στο απόγειό τους και διένυσαν απόσταση 110 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα κάτω από 4 Μαχ (Mach), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο.
Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Rodong Sinmun δείχνουν έναν χαμογελαστό Κιμ – περιτριγυρισμένο από ένστολους αξιωματούχους – να πανηγυρίζει καθώς παρακολουθεί αυτό που περιγράφεται ως δοκιμαστική βολή του όπλου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το KCNA, «το νέου τύπου κατευθυνόμενο οπλικό σύστημα… έχει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά στη δραστική βελτίωση της ισχύος πυρός των μονάδων πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας στην πρώτη γραμμή και στην ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των τακτικών πυρηνικών όπλων» της χώρας.
Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρινίζει πότε έγινε η συγκεκριμένη δοκιμή, ωστόσο το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι το KCNA συνήθως αναφέρεται στη δραστηριότητα του Κιμ Γιονγκ Ουν το προηγούμενο 24ωρο.
Την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα γιόρτασε τα γενέθλια του «ιδρυτή» της, του Κιμ Ιλ Σουνγκ (παππού του σημερινού ηγέτη), με μια φαντασμαγορική εκδήλωση που περιελάμβανε πυροτεχνήματα και συγχρονισμένο χορό αλλά όχι στρατιωτική παρέλαση, όπως προέβλεπαν πολλοί αναλυτές.
Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες αφότου η Βόρεια Κορέα επανέλαβε τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων για πρώτη φορά από το 2017.
Αξιωματούχοι σε Σεούλ και Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ξαναρχίσει σύντομα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Σχετικά Νέα
ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για τις εκτεταμένες απελάσεις μεταναστών στις ΗΠΑ
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την Τρίτη την.
ΕΕ: “Κλείδωσε” το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με το βλέμμα στο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης
Κατέληξαν σε συμφωνία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά.
FT: Σχέδια ΕΕ για υψηλότερους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εφαρμόσει πολύ υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία,.
«Πρόκληση» για την φον ντερ Λάιεν: Σήμερα το δικαστήριο της Ε.Ε αποφασίζει για τα μυστικά SMS με τον Μπουρλά για τα εμβόλια της Pfizer
Η κληρονομιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αντιμετωπίσει.