Βόρεια Ιρλανδία: Θρίαμβος του Σιν Φέιν στις τοπικές εκλογές

Οι Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν έκτισαν στην περσινή νίκη της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας, ξεπερνώντας φέτος τους φιλοβρετανούς αντιπάλους τους με μεγάλη διαφορά στις δημοτικές εκλογές του Σαββάτου και έγιναν το μεγαλύτερο κόμμα σε τοπικό επίπεδο για πρώτη φορά.

Είναι το τελευταίο πολιτικό ορόσημο για την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που θέλει να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο και να σχηματίσει μια ενωμένη Ιρλανδία.

Το αριστερόστροφο κόμμα προηγείται επίσης άνετα στις δημοσκοπήσεις στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ενόψει των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το 2025.

Το μερίδιο των ψήφων του Σιν Φέιν εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 8 μονάδες στο 31% και κέρδισε 144 από τις 462 έδρες σε τοπικά συμβούλια, αυξημένες κατά 39 σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2019.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), μέχρι πέρυσι το μεγαλύτερο κόμμα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, παρέμεινε σταθερό με 122 έδρες με 23% των ψήφων.

«Συμβαίνει ιστορική αλλαγή και το Σιν Φέιν ηγείται αυτής της αλλαγής σε όλη την Ιρλανδία», είπε η ηγέτης του κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία Μισέλ Ο’ Νιλ, λέγοντας στο DUP ότι οι ψηφοφόροι ήθελαν να τερματίσουν το 15μηνο μποϊκοτάζ της περιφερειακής συνέλευσης.

Το DUP είχε παρουσιάσει τις εκλογές ως ευκαιρία να ενισχύσει την έκκλησή του για περαιτέρω παραχωρήσεις από τη Βρετανία στο εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit – ο λόγος για το μποϊκοτάζ του – και είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν μια «ισχυρή εντολή» από την ενωτική-φιλοβρετανική κοινότητα.

Η επιτυχία του Σιν Φέιν έγινε εις βάρος των πιο μετριοπαθών κομμάτων είτε υπέρ της συνοχής του Ηνωμένου Βασιλείου είτε υπέρ της απομάκρυνσης από αυτό.

Το διακοινοτικό Κόμμα Συμμαχίας σημείωσε πιο περιορισμένα κέρδη από τα αναμενόμενα, ενώ η μικρή, σκληροπυρηνική Παραδοσιακή Ενωτική Φωνή – η οποία άσκησε πίεση στο DUP για τους εμπορικούς ελέγχους μετά το Brexit, πολλοί συνδικαλιστές πιστεύουν ότι υπονομεύει τη θέση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο – δεν κατάφερε να επαναλάβει την αύξηση στην ψηφοφορία τους σε περιφερειακό επίπεδο.

«Θέλουμε η (βρετανική) κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της θέσης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ελπίζω να δούμε πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο Reuters ο ηγέτης του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον.

«Δεν μπορείς να απαρνηθείς τους ενωτικούς, δεν μπορείς να απαρνηθείς το DUP. Το φιλοενωτικό κίνημα δεν μπορεί να παραμεριστεί», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα