“Βόμβα” από Reuters: Διαπραγμάτευση Ισραήλ – Χαμάς μέσω Κατάρ για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ επιδιώκουν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία, υπό συζήτηση, που επιδικώκει το Κατάρ, η οποία έχει συντονιστεί από τις ΗΠΑ, θα οδηγήσει επίσης το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιες και παιδιά από τις ισραηλινές φυλακές και να αυξήσει την ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπεται στη Γάζα, είπε ο αξιωματούχος.

Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς από τότε που η παλαιστινιακή ομάδα μπήκε στα σύνορα της Γάζας, επιτέθηκε σε τμήματα του Ισραήλ και πήρε ομήρους.

Η Χαμάς φέρεται να έχει συμφωνήσει με τις γενικές γραμμές αυτής της συμφωνίας, αλλά το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες, είπε ο αξιωματούχος.

Τα καύσιμα που έφθασαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου ώστε να βοηθήσουν να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια «δεν είναι καθόλου αρκετά», δήλωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), επιβεβαιώνοντας την πρώτη παράδοση καυσίμων στον θύλακα από την έναρξη του πολέμου.

Διαβάστε ακόμα: Μήνυμα Νετανιάχου σε Τριντό: Δεν είναι το Ισραήλ αυτό που στοχοθετεί σκοπίμως αμάχους, αλλά η Χαμάς που τους αποκεφάλισε

Λίγο νωρίτερα περισσότεροι από 23.000 τόνοι βενζίνης παραδόθηκαν, «όμως η χρήση τους έχει περιοριστεί από τις ισραηλινές Αρχές και θα εξυπηρετήσουν μόνο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο επικεφαλής της Unrwa στη Γάζα, Τόμας Γουάιτ, στο X (πρώην Twitter).

«Δεν υπάρχει πετρέλαιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν η παροχή νερού ή τα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γουάιτ, οι προμήθειες αυτές ισοδυναμούν με «το μισό ενός βυτιοφόρου» και δεν καλύπτουν «παρά το 9% των καθημερινών αναγκών της υπηρεσίας», ώστε να «διατηρήσει τις δραστηριότητές της σώζοντας ζωές».

Το αιγυπτιακό κρατικό Μέσο Ενημέρωσης Al-Qahera News διαπίστωσε νωρίτερα σήμερα την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας ενός βυτιοφόρου καυσίμων προερχόμενου από την Αίγυπτο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα