

Ο Λουίς Άρσε, ο υποψήφιος με το κόμμα του Σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα ακόμη και από τον πρώτο γύρο, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται διασπασμένη.
Σύμφωνα με την ευρείας κλίμακας δημοσκόπηση Jubileo Foundation, που διενεργήθηκε από πανεπιστήμια και μέσα ενημέρωσης, το 40,3% των Βολιβιανών θα ψηφίσουν στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), προεδρικός υποψήφιος του οποίου είναι ο Άρσε.
Ο Άρσε είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός σύμμαχος του Μοράλες.
Ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,2%, ενώ η μεταβατική πρόεδρος Ζανίν Άνιες καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 10,6%.
Στη δημοσκόπηση δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.
Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και να προηγείται με δέκα μονάδες από τον δεύτερο υποψήφιο.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 3-7 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 15.979 ερωτηθέντων σε όλη τη χώρα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, ο Μέσα θα μπορούσε να κερδίσει, εφόσον πείσει τους υποστηρικτές των άλλων κομμάτων να τον ψηφίσουν.
Ο Φράνκλιν Παρέχα, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Αντρές, είπε ότι είναι αξιοσημείωτο το πώς το MAS κατάφερε να αποσείσει τα σκάνδαλα που περιέβαλαν τον πρώην ηγέτη του, τον Μοράλες, που σήμερα είναι αυτοεξόριστος στην Αργεντινή, ενώ την ίδια ώρα ο Μέσα δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους. «Το άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η απογοητευτική εμφάνιση της Άνιες, η οποία αυτοπροβαλλόταν ως μεγάλη ηγέτιδα αλλά σήμερα δεν έχει καμία τύχη», πρόσθεσε.
Οι προεδρικοί υποψήφιοι θα αντιπαρατεθούν σε ένα δημόσιο ντιμπέιτ στις 8 Οκτωβρίου.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.