Βολές Χαφτάρ εναντίον της Τουρκίας

Αποφασισμένος να αντιταχθεί στρατιωτικά στους «Τούρκους εισβολείς» στη Λιβύη, αν αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, δυνάμεις του οποίου πολιορκούν την πρωτεύουσα Τρίπολη, δήλωσε από τη Μόσχα, όπου βρισκόταν σε επίσκεψη, ότι είναι έτοιμος για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση του Φαγέζ Σαράζ, αλλά μόνον εφόσον αποχωρήσουν από τη χώρα του οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους.

«Μια εκεχειρία θα είναι το αποτέλεσμα της εκπλήρωσης σειράς προϋποθέσεων: της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του εφοδιασμού της Τρίπολης με τουρκικά όπλα και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο στρατάρχης Χαφτάρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA Novosti. Στην ίδια συνέντευξη, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, σταματώντας τη ροή μισθοφόρων και οπλικών συστημάτων της Τουρκίας προς τον Σαράζ.

Την ώρα που ο Χαφτάρ βρισκόταν στη Μόσχα, ο Σαράζ συναντούσε τον Ταγίπ Ερντογάν στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε, στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε πληροφορίες για την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση. Χθες, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι μισθοφόροι από τη Συρία έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη για να ενισχύσουν τους εκεί συμμάχους της Τουρκίας. «Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού (δηλαδή των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών που πολεμούν τον Μπασάρ Ασαντ). Γιατί όμως δεν λένε τίποτα για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που έχει στείλει 2.500 στη Λιβύη;», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ επανεκίνησαν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα στρατόπεδα Σαράζ και Χαφτάρ, οι οποίες είχαν διακοπεί την περασμένη Τρίτη, όταν η κυβερνητική αντιπροσωπεία αποχώρησε λόγω βομβαρδισμού στο λιμάνι της Τρίπολης από τον LNA. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σάλαμε δήλωσε ότι η επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας είναι «πολύ δύσκολη», αλλά «όχι αδύνατη» αποστολή.

 

Σχετικά Νέα