Βίτσας: Η ΝΔ κινείται στη λογική των χωρών του Βίσεγκραντ

«Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με ψυχραιμία μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό» υπογράμμισε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον ρ/σ News 247 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική, τόνισε ότι στην Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής: Να επιλυθούν ειρηνικά οι ένοπλες συγκρούσεις, να δοθούν χρήματα για ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, να αντιμετωπιστούν οι συνοριακές διαδικασίες με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, να υπάρξει επιμερισμός των βαρών σε ολόκληρη την Ε.Ε. «Τελικά ο Σαλβίνι έχει πετύχει να πηγαίνουν οι μετανάστες στην Ισπανία αντί για την Ιταλία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 2015 πέρασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι και το 2018 λιγότεροι από 100.000», πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει υπερβολικό βάρος για την Ελλάδα. «Εξετάσαμε 60.000 αιτήσεις ασύλου την τελευταία χρονιά. Ζητάμε κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαμε αύξηση 16% των ροών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα νησιά και μείωση στον Έβρο. Υπάρχει πιθανότητα για νέα αύξηση τον Απρίλιο και στα νησιά και στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση».

Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. και στα περί ταξίματος ελληνικής ιθαγένειας στην πακιστανική κοινότητα, ο Δ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι πήγε στον σύνδεσμο των πακιστανικών κοινοτήτων και ότι η λέξη ιθαγένεια δεν υπάρχει πουθενά στον χαιρετισμό του. «Μίλησα για τον νέο νόμο που διευκολύνει τους ανθρώπους να πάρουν άδεια παραμονής. Πετάχτηκε η Ν.Δ. για να με καταγγείλει επειδή είπα ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα. Μου έκαναν σφοδρή κριτική επειδή είπα ότι, βάσει νόμου, όποιος μπορεί να αποδείξει με πιστοποιημένα έγγραφα ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επτά χρόνια, απαλλάσσεται από τον κίνδυνο απέλασης. Αυτόν τον νόμο τον είχε ψηφίσει και η Ν.Δ. Η Ν.Δ. δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου, κινείται στη λογική των χωρών του Βίσεγκραντ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, μιλώντας μόνο για την προστασία των συνόρων, λες και οι μετανάστες είναι εισβολείς».

Σχετικά με τη σύλληψη τζιχαντιστή στη Βουδαπέστη που είχε πάρει άσυλο στη χώρα μας είπε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση και εξήγησε ότι είμαστε στο σύστημα της Europol και δεν υπήρχε κάποια κατηγορία εις βάρος του για έναν χρόνο. «Η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ, αλλά να παίρνω μέτρα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση στη χώρα, επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Περίπου 25.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, 11.500 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 2.000 σε σπίτια στα νησιά, 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση, παραδέχθηκε.

Μιλώντας για ένταξη, σημείωσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από προγράμματα ελληνομάθειας, εκπαίδευση και προγράμματα απασχόλησης. Άνθρωποι που έχουν ήδη πάρει άσυλο μέχρι το καλοκαίρι του 2017 έχει συμφωνηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να λάβουν τρία μηνιαία βοηθήματα, να νοικιάσουν ένα σπίτι. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο, ανέφερε.

Για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός σημείωσε ότι, αν συνεχιστεί να υπάρχει το βάρος του προσφυγικού σε αυτά τα νησιά, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρξει και μεταφορικό ισοδύναμο.

Σχετικά Νέα