Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις από τον Όμιλο ElvalHalcor κατά το A’ τρίμηνο του 2025, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αναφοράς υποχώρησαν περαιτέρω, όμως η συνεχιζόμενη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα εξακολούθησαν να επηρεάζουν αρνητικά το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Ο Όμιλος παρουσίασε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,5% και της λειτουργικής του κερδοφορίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 930,9 εκατ. ευρώ το A’ τρίμηνο του 2025, αυξημένος κατά 14,0%, συγκριτικά με τα 816,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024, επηρεασμένος κυρίως από τις αυξημένες μέσες τιμές των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των μετάλλων στο LME διατηρήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το Α’ τρίμηνο του 2024. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.497 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι 2.025 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2024, ήτοι αύξηση 23,3%, ενώ η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 8.875 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.122 ευρώ ανά τόνο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένη κατά 9,3%. Τέλος, η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.698 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι 2.547 ευρώ ανά τόνο το Α’ τρίμηνο του 2024, ήτοι αύξηση 5,9%.
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 82,3 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2025, έναντι 53,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 70,8 εκατ. ευρώ έναντι 44,8 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του
2024 ως απόρροια των λογιστικών αποτελεσμάτων των μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε κέρδος 7,0 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι ζημίων 4,2 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2024.
Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτελέσματα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική κερδοφορία του Ομίλου, αυξήθηκαν κατά 31,0% και διαμορφώθηκαν στα 63,9 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι 48,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο επηρεασμένα από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, των τιμών κατεργασίας και την αυξημένη χρήση σκραπ, παρά τα αυξημένα κόστη ενέργειας.
Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα (κόστος) διαμορφώθηκε στα 9,7 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2025, μειωμένο κατά 22,4% συγκρινόμενο με τα 12,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στον κατά 95,5 εκατ. ευρώ μειωμένο καθαρό δανεισμό
σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2024 ως επακόλουθο της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας, και τη μείωση των επιτοκίων αναφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% του συνολικού δανεισμού ήταν σε σταθερό επιτόκιο στο τέλος της περιόδου.
Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 41,6 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2025, έναντι 14,6 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2024, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 40,3 εκατ. ευρώ για την περίοδο (ή 0,1074 ευρώ ανά μετοχή) από 12,9 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2024 (ή 0,0345 ευρώ ανά μετοχή).