Βγαίνουν μπροστά οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνει εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαιώνει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την αδυναμία του να κρατηθεί στη ζώνη των 1.000 μονάδων, καθώς οι διορθωτικές κινήσεις πληθαίνουν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 992,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.394,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,07% στις 728,12 μονάδες.

Τεχνικές κινήσεις

Μπορεί να χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να δει τα τετραψήφια επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, όμως οι αγοραστές έδειξαν ότι η επιφυλακτικότητα είναι κυρίαρχη για το κατά πόσο μπορεί το ΧΑ να διατηρήσει στην παρούσα φάση τα επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο στόχος απομακρύνεται, όμως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και χωρίς να ολοκληρωθούν οι διορθωτικές κινήσεις, δεν είναι εφικτό να συντηρηθεί.

Ο Γενικός Δείκτης έχει στηρίξεις στη ζώνη των 970 μονάδων, επίπεδο που είναι και προηγούμενο υψηλό και φυσικά ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι 1.037 μονάδες. Το στοπ σε τραπεζικό και FTSE 25 είναι στις 710 και 2.342 μονάδες αντίστοιχα, σε κλείσιμο ημέρας.

Όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές, η αγορά στην παρούσα φάση και σε καθαρά βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να κάνει τις διορθώσεις της, προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη δοκιμασία. Οι 1.000 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο ισχυρό τεχνικό επίπεδο, αλλά είναι ισχυρό ψυχολογικό, με το ρίσκο να αυξάνεται, καθώς δεν συντρέχει κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης που να οδηγήσει σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης στην παρούσα.

Επισημαίνεται εδώ ότι στο τέλος της εβδομάδας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα προχωρήσει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (τρέχουσα αξιολόγηση ΒΒ+, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα). Αν και δεν αναμένεται κάποια θετική έκπληξη, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι επενδυτές το σκεπτικό, προκειμένου να κρίνουν το κατά πόσο κοντά σε μια αλλαγή είναι ο οίκος για την Ελλάδα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Eurobank, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Εθνική σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Jumbo, ΟΛΠ, Σαράντης, Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Autohellas και Coca Cola.

Στον αντίποδα, η Aegean και ο Τιτάν σημειώνουν κέρδη 2,87% και 2,37% αντίστοιχα, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι η Quest.

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα