«Βέτο» του Ερντογάν στο NATO: Δεν θα αποδεχθούμε την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ακόμη, δήλωσε ότι “οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών δεν χρειάζεται να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ”.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις της Φινλανδίας και της ΣΟυηδίας ότι δεν θα υποστηρίζουν τρομοκράτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει τις δύο αυτές χώρες “ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι ήθελε οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις πώλησης ορισμένων όπλων στην Τουρκία.

Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ξεχωριστά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία απέρριψαν αιτήματα για τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχουν δεσμούς με ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Κάθε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση και των 30 μελών της συμμαχίας και των κοινοβουλίων τους. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα πιεστεί να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενίσχυαν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα